Доаѓаат трансфузии од синтетичка крв?

396

Тигрова крв измешана со тревките на баба Цана која лечи рак може се уште е фантазија, но во текот на следните две години, двајца волонтери ќе ја добијат првата трансплантација на крв произведена во лабораторија, објави минатата недела Британската Национална здравствена служба.

Технички, она што NHS го нарекува е првата во светот “синтетичка крв”, всушност со биолошко потекло: Тоа е произведена ин витро со вадење на матични клетки од папочната врвца на новороденчињата или од коскената срцевина на возрасни луѓе. Сместени во соодветна хемиска средина во лабораторија, матичните клетки може да бидат стимулирани по одредена патека на развој што на крајот доведува до целосно функционални црвени крвни клетки. Истражувачите ја развиваат технологија за манипулација со матични клетки веќе со години, и сега, нашите алатки се толку напредни до точка дека скалирање и производство на цели кеси со крв се чини на дофат.

Секако, синтетичка крв може да звучи малку морничаво, многу како лабораториски одгледувани трансплантациски ткива или органи за замени, всушност ќе биде брилијантно, ако може да се направи да работи. Евентуално, болниците ќе може да складираат големи количини на материјал за итна трансфузија, или да дизајнираат серии специјално за пациентите кои страдаат од српеста анемија или други ретки крвни нарушувања. Уште повеќе, крв која никогаш не била во внатрешноста на човечкото тело, лабораториски одгледува, практично гарантира дека е ослободена од болест, и има потенцијал драматично да го намали ризикот од ширење на крвни болести како ХИВ и хепатит.

За првите човечки испитувања, волонтери ќе бидат инјектирани со неколку лажички од работите за да се тестираат за несакани реакции. Тест трансфузија, исто така, ќе им овозможи на научниците да проучуваат колку долго нивните лабораториски одгледува крвни клетки ќе преживеат во човечки домаќин. Досега, прелиминарните тестови покажуваат дека синтетичките црвени крвни клетки се биолошки слични, ако не и идентични, со крвните клетки произведени на старомоден начин. Но, биологија е полна со изненадувања, а ние никогаш не знаеме за сигурно додека, не се обидеме со луѓе.