Денеска се слави Свети Сава

444
Свети Сава, фреска од манастирот Студеница

Во чест на првиот српски архиепископ и просветител, училиштата во Србија денеска го слават денот на духовноста – училишната прослава на Свети Сава.

Празникот Свети Сава е еден од најголемите храмови и семејни празници во српската нација, го слават многу занаетчии, прогласен е и за училишна веселба, а оние кои го слават приредуваат пригодни настани со сечење на славски колач.

Овој празник е востановен на 2 јануари 1840 година за да се слави училиштето, на предлог на Атанаси Николиќ, ректорот на Лицејот од Крагуевац.

Во одлуката на Епископското просветителство претставниците на државните и црковните власти пропишале Свети Сава да биде прогласен за патрон на сите наши училишта и оттогаш најсвечено да се празнува во сите училишта.

Савиндан се празнувал како училишен празник до 1945 година, кога со одлука на тогашните власти бил укинат, а по половина век забрана под комунистичкиот режим, празнувањето на овој празник продолжило повторно.

Празничната песна за Савиндан е Химната на Свети Сава.

Многу видови занаетчии од Србија го сметале за свој покровител и му го земале денот како еснафска слава, па занаетчиите на ропчињата, мутавџиите, опанчарите, чевларите го земале Свети Сава за еснафска слава…

Во многу региони пастирите особено слават го слават Свети Сава,.

Многу српски народни обичаи околу Свети Сава се поврзани со добитокот и стравот од волци, па затоа пред Савиндан не смееле да се возат добиток во шума од страв од волци, бидејќи тоа би било фатално за нив.

Исто така, во тие денови не се дозволувало ништо да се прави со сечило, не се отворале жилети за да им останале затворени вилиците на волците, а жените не смееле да бојат нешто црвено за волците да не го заколат добитокот.

Има многу српски народни верувања поврзани со Савиндан, од кои едно е дека ако има грмежи на Свети Сава, ќе се случат важни настани во земјата.