Дали знаете зошто вашата уста е сува по чаша бело вино?

1642

Понекогаш нема ништо подобро од уживање во чаша добро вино.

… Но, што е со танините?

Веројатно сте чуле некаде за овој термин, кој најчесто се поврзува со вината, чаевите, незрели плодови и друга (малку горчлива) храна и пијалоци. Но, што точно се танините?

Танините се фенолни соединенија што можеме да ги најдеме во одредени растенија и алги, а тие создаваат сув, горчлив вкус во нашите усти. Историски гледано, тие биле користени за сушење на животински крзна, но денес тие сѐ уште се најпознати по ефектот што го имаат врз храната и пијалоците.

Кога танинот ќе се најде во вашата уста, тој се врзува за протеините во вашата плунка и ја спречува да ја извршуваат својата функција – одржувајќи ја устата „подмачкана“ за полесно да ја голтате храната што ја јадете.

Која е таа храна?

Храната што предизвикува вакво „суво“ чувство во устата се виното, одредени чаеви, кафе, грејпфрут, бобинки, темно чоколадо, грозје и зелени банани. Меѓутоа, кога е правилно избалансиран, танинот може целосно да ги збогати вашите оброци.

Дали често консумирате храна што содржи танин? Споделете во коментарите.