Светските езера исчезнуваат, а тоа може да има сериозни последици

415

Научниците не потсетуваат дека природните езера и акумулации складираат околу 87 отсто од свежата вода на Земјата, иако покриваат само три отсто од површината на планетата.

Повеќе од половина од големите езера и акумулации во светот губат вода и пресушуваат од раните 1990-ти, главно поради глобалното затоплување и климатските промени, предизвикувајќи загриженост за потребата од вода за земјоделство, хидроенергија и човечка потрошувачка, покажа нова студија објавена во четвртокот од страна на меѓународен истражувачки тим во списанието Science.

Научниците објавија дека некои од најважните светски извори на свежа вода – од Каспиското Море меѓу Европа и Азија до езерото Titicaca во Јужна Америка – постепено губат вода со кумулативна стапка од околу 22 гигатони годишно во текот на речиси 30 години, околу 17 пати поголем од обемот на езерото Mead, најголемиот резервоар во САД.

Тие истакнаа дека сушењето во голема мера е предизвикано од глобалното затоплување и човечките активности, а резултатите од истражувањето се засноваат на податоци собрани од сателитски снимки помеѓу 1992 и 2020 година.

Истражувачкиот тим, предводен од хидрологот Fangfang Yao од University of Colorado, комбинирал сателитски мерења со мерења на промените на нивото на водата во речиси 2.000 од најголемите езера и акумулации во светот.

Природните езера и акумулации складираат околу 87 проценти од свежата вода на Земјата

Научниците не потсетуваат дека природните езера и акумулации складираат околу 87 отсто од свежата вода на Земјата, иако покриваат само три отсто од површината на планетата. Предупредија дека во голем број случаи овие резервоари за вода се загрозени.

Тие открија дека неодржливата човечка употреба, промените во врнежите и истекувањето, седиментацијата и зголемувањето на температурите резултираа со опаѓање на нивото на езерата на глобално ниво, со падови забележани во 53 проценти од езерата помеѓу 1992 и 2020 година.

Речиси две милијарди жители на езерскиот слив се директно погодени

Речиси две милијарди луѓе, жители на езерскиот слив што постепено се суши, се директно погодени, а бројни региони во светот се соочија со недостиг на вода во последните години.

Шпанија неодамна објави дека акумулациите во североисточниот регион на Каталонија се полни само околу 26 отсто по месеци суша.

Во 2022 година тој број изнесувал 58 проценти.

Невообичаено низок водостој на езерото Garda неодамна е забележан и во Италија. Споредено со истиот период во 2022 година, нивото е за дури 50 отсто пониско.

Климатските промени и човековата активност го намалуваат обемот на езерата во светот

Студиите спроведени во последните години покажуваат дека обемот на езерата ширум светот постојано се намалува, наведувајќи ги климатските промени како главен фактор.

Човечките активности, како што се управувањето со акумулации, екстракција на вода и промените во користењето на земјиштето, се исто така катастрофални.

Но, научниците велат дека е тешко да се одреди прецизно какво краткорочно и долгорочно глобално влијание имаат климатските флуктуации врз водата во езерата и акумулациите.

Спречете го глобалното затоплување

Научниците и активистите веќе подолго време предупредуваат дека е неопходно да се спречи глобалното затоплување над 1,5°C за да се избегнат најлошите последици од климатските промени. Светот моментално се загрева со брзина од околу 1,1°C.

Студијата објавена во четвртокот покажа дека неодржливата човечка употреба пресушила неколку езера, како што се Аралското Море во Централна Азија и Мртвото Море на Блискиот Исток, а езерата во Авганистан, Египет и Монголија исто така биле погодени од зголемените температури.

Климатолозите генерално мислат дека сувите области во светот ќе станат посуви поради климатските промени, а влажните области ќе станат повлажни, но студијата укажува на значителна загуба на вода дури и во влажните региони.

Ова не треба да се игнорира, предупреди Yao.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.