Чудни детали од животот на Никола Тесла | Јадел само двапати на ден, но никогаш од тркалезни чинии – имал и причина за тоа

254

Како син на свештеник постел цел живот, па до крајот на животот носел ист конфекциски број на одела.

Повеќе од две децении, Милјан Стојаниќ, инспириран од наградите Тесла за гастрономија, го истражувал менито на Никола Тесла, на неговите патувања по Европа и Америка.

“Млеко, млечни производи, сирења, никогаш недостасувале и најмногу ги конзумирал, и сè друго од растително и животинско потекло. Тој јадел јагнешко, особено подготвено од готвачите во Америка”, изјави Стојаниќ за српски РТС.

Сепак, месото го отстрани месото целосно од својата исхрана на 65-годишна возраст, поради проблеми со простатата, кога почнал со вегетаријанско мени, претежно разни комбинации со целер.

“Она што го носело низ животот се оние млечни производи, млечни преработки, мед, малку коњак или виски, малку вино, но сето тоа во умерени количини. Значи, Никола Тесла јадел двапати на ден, без разлика дали бил во Смилјан, во Европа или во Америка. И она што Тесла на сите им говорел – Не се прејадувајте и не брзај на овој свет“, заклучи Стојаниќ.