Чудна аномалија забележана во средината на Пацификот | „Овој феномен може да има силно влијание врз климата“

229

Чудна акумулација на топла вода се појави во западниот Пацифик, што влијае на однесувањето на овогодинешниот силен El niño.

„Кластерот се наоѓа во централниот дел на западниот Тихи Океан, во близина на датумската граница“, тврди професорот по атмосферски науки Paul Roundy од University of Albany (New York, USA).

El Niño обично го промовира затоплувањето на источниот тропски Пацифик, кој ги обликува атмосферските услови и временските модели ширум Северна Америка и светот.

Сепак, атмосферскиот одговор на овогодинешниот El Niño „не личи на другите неодамнешни силни El Niño“, додава метеорологот Todd Crawford од консултантската фирма Atmospheric G2.

El niño i La niña

Во типична појава на El Niño, топлите води на источниот тропски Пацифик го загреваат воздухот над нив и предизвикуваат негово издигнување. Но, тоа сега не се случува бидејќи воздухот се издигнува над западниот дел на Тихиот Океан. Дел од тој воздух може да дува кон исток и да го потисне вообичаеното издигнување што обично се гледа таму, велат експертите.

Вообичаеното издигнување создава услови на низок притисок поврзани со дождови и грмотевици.

„Акумулацијата на топлина во западниот дел на Пацификот предизвикува повеќе тропски дождови во таа област, што пак го намалува интензитетот на дождот подалеку на исток, бидејќи воздухот што се издигнува во бурите во западниот дел на Тихиот Океан се спушта кон површината подалеку на исток, сушејќи ја атмосферата“, толкува Roundy.

Оваа година El Niño би можел да се однесува чудно поради резидуалните ефекти од ретките „тројни падови“ на La niña, „ладниот партнер на El Niño“.

La niña предизвика одржливо ладење околу екваторот и источниот тропски Пацифик во текот на изминатите три години и веројатно не е целосно измиена“, додава Crawford.

Високите океанографски температури предизвикани од климатските промени, исто така, може да бидат виновни за необичната топлина во западниот дел на Пацификот.

Што можеме да очекуваме?

„Силните услови на El Niño на северната хемисфера би можеле да траат до пролетта 2024 година, со 35% шанси настанот да стане „историски силен“ од ноември до јануари. Силниот El Niño ја зголемува веројатноста за климатски аномалии, но не мора да доведе до силни влијанија“, објави Националната метеоролошка служба на САД.

И покрај појавата на термички кластер, слични услови би можеле да се случат и оваа зима.

„Се чини дека оваа пречка на топлината во западниот дел на Пацификот се намалува“, додава Roundy, истакнувајќи дека акумулацијата на топла вода може да поттикне пообилни дождови во областа.

  • „Број од западни ветрови, исто така, може да ја турка топлата вода што лежи собрана на површината кон источниот Пацифик. Ова ќе ги изложи постудените слоеви на вода долу и ќе поттикне понормални сигнали за силен El Niño да се појави оваа зима“, заклучува Roundy.