Charlie Chaplin на „црната листа на Холивуд“

136

Charlie Chaplin своевремено бил еден од најпознатите актери во Холивуд. Но, и покрај неговата слава, тој бил принуден на егзил и протеран од САД од страна на владата.

Тоа е затоа што бил рана цел на операциите на FBI против левичарското политичко влијание во Холивуд.

Директорот на FBI, J.Edgar Hoover, бил лично опседнат со Chaplin од 1920-тите до озлогласените сослушувања на Комитетот за неамерикански активности (HUAC) и „црната листа на Холивуд“ – памфлет кој циркулирал со имиња на 151 професионалец од забавната индустрија за кои се тврдело дека се комунисти.

Шефовите на студиото како Jack Warner и Walt Disney зборувале за „црвеното влијание“ во индустријата, а Chaplin редовно бил прикажуван од влијателни озборувачки колумнисти од сите погрешни причини.

Но, тој не бил единствениот актер погоден од таканаречениот „црвен страв“. Десетици писатели и актери доживеале пад на кариерите и распаднати семејствата.

Имало и заеднички напор од страна на Motion Picture Alliance за зачувување на американските идеали да се спротивстават на начините на кои се раскажувале тие приказни – биле во потрага по сè она што сметале дека е „неамериканско“.