Болката во грбот може да предизвика трајни промени на мозокот

1430

Долготрајните болки во грбот, може предизвикаат намалување на сивата маса на таламусот и трајни промени во мозокот, предупредуваат експерти од американскиот универзитет Нортвестерн.

Таламусот, инаку е дел задолжен за одлучување и социјално однесување на луѓето.

– Лицата со константна болка во грбот имаат намалена активност во одреден дел од мозокот, а промените кои се случуваат со време ја намалуваат ефикасноста на терапијата.

До овие заклучоци се дошло врз основа на паралелни испитувања на здрави луѓе и на оние кои имаат хронична болка во грбот.

– Прегледот со скенер покажал дека кај другите 11 отсто е помала сивата маса во однос на здравите, истакна Ванија Апкаријан од истражувачкиот тим.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.