Австралија била населена пред повеќе од 47 000 години

513

Луѓето се населиле Австралија многу порано отколку што сметаа научниците.

Според утврдените претстави во науката, древните племиња дошле на Зелениот континент пред 47 000 години.

Ова е утврдено со помош на методот за радиојаглеродно датирање од археолошки наоди.

Во текот на новите ископувања во варовничките пештери на островот Бароу сепак научниците од универзитетите во Западна Австралија и Квинсленд открија уште антички артефакти.

Тие се наоѓаат на околу 50 километри од западниот брег на Австралија остров Бароу во минатото бил дел од континентот.