Алкохолот не предизвикува сексуална возбуда кај жените

1088

Сексот и алкохолот толку често се споменувани во еден здив, што во умовите на некои од нас степените на пијалаците се прифаќаат како афродизијак.

Сигурно чашката ги прави предрасудите помали, но според новото истражување половиот однос и чашката се разминуваат.

Истражувањето е подготвено во Швајцарија и пред една недела беше претставено во Европската колеџ за невропсихофармакологија.

“Пиењето нема никаква врска со сексуалната возбуда”, пишуваат научниците.

За да го истражуваат влијанието на алкохолот врз човекот, научниците од швајцарската универзитетска болница во Базел собрале на едно место 30 господа и 30 дами во возраст 18-50 години. Потоа на половина од нив им сипале по чаша обично пиво, пропорционално на тежината и полот.

На останатите 15 парови истражувачите поднеле безалкохолно пиво.

Откако учесниците ги испиле пијачките, тие поминале низ неколку теста – препознавање на лицето, емпатија и сексуална возбуда. Објектите на истражување прво рутини тестовите по групи, но во подоцнежна фаза учесниците кои пиеле безалкохолно пиво, се сретнале со алкохоличар.

Научниците внимателно ги набљудувале љубителите на слатките пијалаци и откриле интересни зависности.

“Откако човек ќе испие чаша пиво со содржина на алкохол, неговото лице почнува да изразува знаци на среќа, но освен тоа кај него се појавува и желба за социјален контакт со другите луѓе околу него”, пишуваат истражувачите.

Според научниците, тоа се нарекува “ситуација на социјална среќа”. Ефектот се следи поактивно кај дамите, отколку кај мажите. Желбата за дружење се открива и кај посамосвесни од нас. Кај нив пивото се јавува како крунисување на срамот, овозможувајќи им да прават работи кои инаку не би ги презеле по никаков повод.

Со други зборови, пиењето на пиво има големо влијание врз нашето однесување во општеството. Алкохолот ги прави работите полесни за жените. По една чашка дамите почнуваат да ги гледаат работите од друг, непослушен агол. Едно “Cheers!” би било корисно за мажите кои флертуваат, но треба да знаете дека алкохолот не предизвикува сексуална возбуда кај жените. Тој ги опушта сопирачките кои принципите ги држат притиснати.

Една напиена дама би можела да се согласи на екстремни игри, вклучувајќи секс на плажа, во автомобил, во шумата … но за сексуалната возбуда е целосно одговорен мажот. Чашката со пенливо пиво дава само лесен поттик.

Сексот и пијанството – две спротивности

Употребата на пиво или други пијалаци за возрасни може да биде не толку добра работа за вашите полови искуства. Според зборовите на проф. Вим ван ден Брик, поранешен претседател на Научниот комитет кон Европскиот колеџ за невро-психофармакологија, емоциите поврзани со алкохолот, секогаш се поврзуваат со општоприфатените норми за адекватно социјално однесување во општеството.

“Додека пиењето може да ве внесе во запалено расположение, тоа не значи дека чашката ќе ви помогне за доброто претставување во кревет – токму спротивното”, смета проф. Ван ден Брик.

Неговиот рецепт е чашка за поттик, пркосно однесување и безбеден секс со среќен крај.