Агатангел со повик за семакедонски собир против омаловажувањето на македонскиот национален идентитет

706

Европа за Македонците не треба да биде срам и понижување, туку таму треба да влеземе со кренати глави, е пораката на владиката Агатангел, кој повикува на одржување на семакедонски собир против, како што вели, омаловажувањето на македонскиот национален идентитет и достоинство.

„ДA” за македонската евроинтеграција, но не со сменето име и непризнати јазик, црква и сменета историја. Не изневерија оние на кои им ја дадовме довербата, вели владиката, дополнувајќи дека во Македонија се рушат овие столбови на државноста.

Митрополитот повардарски Агатангел ја прифати поканата од, како што вели, разочарани луѓе, и повика за масовно учество на „семакедонскиот собор“ в недела од 17 часот пред Делегацијата на Европската унија во Скопје.