5 особини кои се белег на социјално интелигентните луѓе

363

Без оглед колку сте начитани и информирани, ако не знаете како да се однесувате со други луѓе, нема да го постигнете она што го сакате, особено не во бизнисот.

Во книгата „Социјална интелигенција“, др. Карл Албрехт вели дека луѓето со висока социјална интелигенција имаат пет карактеристики: сите, според него, имаат силна свест за ситуациите во кои се наоѓаат, секогаш се „присутни“, автентични, јасни и емпатични.

Ова се петте особини на социјално интелигентните луѓе според Др. Карл Албрехт, пренесува Bussines Insider.

Свесност за ситуацијата

Пред да контактираат со некого, социјално интелигентните луѓе одвојуваат време да ја „проучат“ личноста и да ја разгледаат неговата емоционална состојба и можните намери. Преку нивната вербална и невербална комуникација, вели тој, можеме да добиеме идеја за нивните карактеристики и за динамиката на нивниот однос со нас, и колку повеќе ги проучуваме луѓето околу нас, толку побрзо ќе воспоставиме со нив квалитетни врски.

Присуство и концентрација

Најголем непријател во бизнисот е одвлекување на вниманието, а истиот според Др. Албрехт се однесува и за продуктивната интеракција со луѓето околу нас. Да се ​​биде физички меѓу луѓето не е доволно; треба да бидеме присутни и ментално и емоционално. Поврзувањето со луѓето станува предизвик ако не им посветиме доволно внимание. Со сите надворешни дефокуси, советува авторот, мора да научиме да го смириме нашиот внатрешен дијалог за да се фокусираме целосно на личноста пред нас.

Автентичност

Албрехт ја дели автентичноста на три дела: почит кон себе, верба во лични вредности и искреност кон другите. Кога ги имаме сите три, вели тој, другите нè перцепираат како автентични. Но, ние никогаш нема да бидеме личноста што сакаме да бидеме, освен ако не знаеме како точно изгледа таа личност, а со цел да се добие јасна слика, Албрехт предлага да запишеме кон какви вредности се стремиме, за да можеме да си ги поставиме следниве прашања: Кои се моите природни таленти? Што ме мотивира? Што научив од моите искуства и како ме направија подобра личност? Како моите таленти можат да им помогнат на другите?

Јасност

Кога станува збор за комуникација, јасноста е клучна. Социјално интелигентните луѓе многу добро ги изразуваат своите мисли и чувства, на други, на „лесно сварливи“ начини. Комуникациските вештини можат да се подобрат со пишување, така што повторно ќе ги прочитаме, ќе се снимаме и повторно ќе изговориме, сè додека не се задоволиме од начинот на кој сме го кажале тоа што сме го сакале.

Емпатија

Емпатијата е вештина за градење врски со луѓе – можност да се запознаат луѓето на лично ниво со почит и подготвеност за соработка. Емпатијата, во овој случај, ја надминува вообичаената дефиниција за чувство кон друга личност; овде тоа значи да се создаде меѓусебно чувство меѓу себе и другата личност.