10 трикови да заштедиш и да се спасиш од банкрот пред следната плата

865

Мора да ти е познато следново сценарио: месецот не може да биде премногу краток за да имаш пари до крајот на …

Затоа, ние ќе ти откриеме некои едноставни трикови со кои можеш лесно да заштедиш малку пари – без да нѝ должиш нешто или да ти наплатиме уште и камати!

  1. Кај тебе или кај мене?

Нашиот прв совет за едноставна заштеда: Повикај ги своите пријатели на гости. Освен тоа што нема да потрошиш толку пари како во кафуле, многу е поудобно од повеќето бучни и задимени локали.

  1. 100 денари трик

Не, тоа не е магионичарски трик, но ќе направи чуда за твојот паричник. Значи, секој пат кога ќе ти дојде во рацете банкнота од 100 денари, стави ја настрана, а подоцна и во касичка. Воопшто нема да се изненадиш кога ќе ја отвориш касичката ако имаш потреба од пари.

  1. Минимализам

Она што во моментов е популарно во другите области на животот, можеш лесно да го искористиш и на финансиите. Се разбира, го знаеш следново: одиш во бања, а таму еден куп козметички производи ќе заблесне веќе на влегување во бањата. Сега му е крајот на тоа! Купувај козметички производи парче по парче и искрено запрашај се колку често ги користиш и дали навистина ти е потребно сето тоа? Кога последен пат си ги користела? Ќе видиш како бројот ќе се намали. Помалку или повеќе! А тоа важи и за остатокот од облеката, до работите во оставата. Затоа што, дури и кога собираме храна на крајот дел од неа завршува во ѓубрето.

  1. Само кеш

Извади пари од банкомат – еднаш неделно – и тоа износ кој можеш да го потрошиш таа недела. Потоа стави ја картичката во фиоката. Запишувај ги сите свои трошоци. Ќе видиш како потрошувачката ќе се намали.

  1. Збогум, купување од фрустрација

Тоа заборави го! Зошто? Кога си фрустрирана за нешто и одиш во шопинг, тогаш најчесто купуваш без контрола – затоа што со тоа се тешиш и наградуваш. Тоа во никој случај не е добро – ниту за паричникот ниту за твоите нерви.

Продолжува на страна 2