Звучи примамливо, но треба да се внимава | Како до суперимунитет на ковид?

967

Анализата на крвниот серум покажа изобилство на антитела кои се најмалку 10 пати посилни во споредба со заштитата што ја обезбедуваат само вакцините.

„Суперимунитет“ е термин кој се користи за луѓе кои се особено отпорни на СОВИД-19. Новото истражување покажа дека постојат неколку начини на кои може да се појави суперимунитет кај една личност. Засилената имунолошка заштита се чини дека доаѓа од различни комбинации на вакцинација и инфекција, оставајќи ги болните вооружени со импресивна одбрана од болеста, пишува IFLScience.

Наодите, објавени во списанието Science Immunology, се засноваат на лабораториски податоци од Универзитетот во Орегон за здравје и наука (OHSU) кои откриле дека има повеќе од еден начин да се стане суперимун на СОВИД-19. Добитни комбинации? Инфекција по целосна вакцинација или вакцинација по природна инфекција.

Што се однесува до природната инфекција наспроти „пробивната инфекција“ (кај вакцинираните), нема значајна разлика, така што и двете комбинации на инфекција и вакцинација доведуваат до суперимунитет.

„Не е важно дали ќе се заразите и ќе се вакцинирате, или ако се вакцинирате и потоа ќе избие инфекцијата“, вели коавторот на студијата, д-р Fikadu Tafesse, доцент по молекуларна микробиологија и имунологија на Медицинскиот факултет на OHSU .
„Во секој случај, ќе добиете навистина силен имунолошки одговор – неверојатно висок.”

Што открило истражувањето?

Додека претходната студија на OHSU веќе откри дека пробивните инфекции се поврзани со суперимунитетот, оваа нова студија е прва што ги споредува пост-вакциналните инфекции со природни инфекции кои претходеле на вакцинацијата.

Ефект?

Анализата на крвниот серум покажа изобилство на антитела кои се најмалку 10 пати посилни во споредба со заштитата што ја обезбедуваат само вакцините. Сепак, важно е да се забележи дека резултатите се засноваат на истражување спроведено пред да се појави омикронската варијанта на коронавирусот, и иако истражувачите очекуваат имунолошкиот одговор да биде сличен, заклучоците не мора нужно да се генерализираат за новата варијанта.

Проблем само со природната инфекција

Иако природната инфекција сама по себе ќе генерира некој вид на имунолошки одговор, важната разлика помеѓу вакцинацијата и пробивната инфекција е тоа што има многу повисоки стапки на варијации во нивото на заштита.

„Имунитетот само од природна инфекција е променлив. Некои луѓе имаат силен одговор, а други не“, рече д-р Marcel Curlin, коавтор и вонреден професор по медицина на Медицинскиот факултет на OHSU. „Но, вакцинацијата во комбинација со имунитетот од инфекција речиси секогаш дава многу силни одговори.“

Наодите не се покана до вакцинираните луѓе да почнат да организираат забави со КОВИД за да се заразат. Иако суперимунитетот звучи секси, настаните на суперпролиферација тоа воопшто не се, и во време кога САРС-КоВ-2 продолжува да циркулира со алармантна брзина, никогаш не е добра идејата да се повикате на инфекција.

„Постои голема веројатност за инфекција бидејќи во моментов има толку многу вируси околу нас. Но, подобро се позиционираме со вакцинација. И ако дојде вирусот, ќе добиеме поблага форма и ќе завршиме со овој суперимунитет“, објасни Tafesse.