Зошто коронавирусот го зголемува ризикот од други инфекции ?

264

Инфекцијата со новиот коронавирус може да предизвика намалување на бројот на бактериски видови во цревата, што има ефект да го отвори патот за други потенцијално опасни микроби да се размножуваат и да предизвикаат други инфекции, покажуваат резултатите од новото американско истражување.

Претходните студии открија врска помеѓу нарушување на цревниот микробиом и тешка форма на ковид-19. Новата студија, исто така, забележува дека непромислената употреба на антибиотици во последните децении доведе до развој на поотпорни патогени и зголемување на покомплицирани инфекции.

Сепак, не е јасно дали инфекцијата со коронавирусот го оштетува цревниот микробиом или, од друга страна, веќе ослабените црева го прават човекот поранлив на новиот коронавирус. Се чини дека новата студија ја поддржува првата теза.

Ова е и прво истражување кое потврдува дека самиот коронавирус, а не употребата на антибиотици, е доволен за да предизвика оштетување на цревниот микробиом.

Истражувачите предводени од професорот по биологија Кен Колдвел од Медицинскиот факултет во Њујорк и Медицинскиот центар „Лангон“, кои ги објавија резултатите од студијата во списанието Nature Communications, проучуваа 96 лица кои биле хоспитализирани поради Ковид-19. Утврдено е дека повеќето имаат низок цревен микробиом, а всушност секој четврти пациент има само еден доминантен тип на бактерии.

Во исто време, кај 20 проценти од пациентите, отпорни микроби влегле во крвотокот, со што се зголемува ризикот од секундарна инфекција по Ковид-19.

– Нашите наоди покажуваат дека инфекцијата со коронавирусот има директно влијание врз здравата рамнотежа на микробиомот во цревата, ставајќи ги пациентите во дополнителен ризик – вели д-р Калдвел.