Жените кои со својата храброст го промениле Светот

565

Овие жени ја измениле историјата на човештвото и докажале дека се способни за најсмелите и најславните дела.

Жените кои со својата храброст го промениле Светот

1. Жената која ја покрива жолтата ѕвезда на нејзината сосетка еврејка за да ја заштити од кривично гонење. Сараево, поранешна Југославија, 1941 година

2. Мод Вагнер, првата артистка за тетоважи во САД, 1907 година

3. 21-годишната Сарла Такрал, првата жена која добила дозвола за пилотирање, 1936 година

4. Кетрин Свитцер, првата жена која трчала на Бостонскиот маратон и покрај обидете на организаторите да ја спречат, 1967 година

Продолжува на страна 2