Здрави намирници кои можат сериозно да ви нарушат здравјето 

220

Умереноста е важна и кај здравите намирници, бидејќи секогаш постои шанса дека ќе консумирате премногу „добри работи“.

Без разлика дали се работи за јаткасти плодови, риби, зеленчук или житарици, подобро е да ги држите работите во „граници на нормала“.

Во продолжение дознајте кои здрави намирници можат да станат опасни :

1. Бразилски ореви

Бразилскиот орев е познат по најдобриот извор на селен, хемиски елемент кој игра важна улога во репродукцијата и е голем сојузник на телото во борба против разни инфекции.

Во еден бразилски орев има 90 милиграми селен, што е речиси двојно поголема количина од онаа која дневно треба да ја внесете.

Повремено грицкање на бразилски ореви е во ред, но нивна секојдневната консумација, може да ве изложи на ризик од тровање од селен. Тоа може да доведе до опаѓање на косата, проблем со дигестивниот систем, невролошки проблеми, вртоглавици, па дури и срцеви напади и откажување на бубрезите.

За да ги избегнете потенцијалните проблеми, ограничете го консумирањето на неколку бразилски ореви, неколку пати неделно.

Продолжува на страна 2