За душевно здравје, подобро да не си близок со шефот

210

Блиската и пријатна врска со шефот може да биде исто толку стресно како и недоразбирањата со него, пишува БиБиСи.

Габи Саливан, дизајнер по професија во Северна Калифорнија, САД, знае од лично искуство колку точно е тоа. Саливан и шефот биле блиски пријатели и колеги.

Не доцнело незадоволството од останатите вработени дека Саливан добива специјален третман. Надвор од работа, Саливан и шефот ретко се гледаат. А кога ќе се видат, не се ангажираат со случајни разговори.

Поради стресот дизајнерката по 2 месеци одмор, да избегне непријатна ситуација. Оваа близина јапринудува да се прават компромиси со етикетата или земањето на професионално решение.

“Работните односи, не се разликуваат од сите други односи”, вели Винсент Пасарели, клинички психолог во Њујорк. “Ние имаме склоноста да создаваме ја псесоздаваме истата динамика која ја имаме во животот.”