Во 1110 година Месечината исчезнала на пет дена | Како е можно тоа?

120

Од памтивек, луѓето бележеле необични работи што ги виделе на небото. Месечината на земјата е постојана, расте од ноќ до ноќ и под претпоставка дека имате непречен поглед кој не е лишен од времето, тешко е да го пропуштите.

Пред скоро еден милениум, ноќното небо се затемни кога Месечината целосно исчезна од видното поле. Значи, можете да разберете зошто луѓето во 1110 година, кога Месечината исчезнуваше од небото, беа доста загрижени. Бизарниот чин на исчезнување на Месечината е документиран од набудувачите, а научниците дури сега сфатија што точно се случило.

Според писарот во средновековна Англија, 1110 година била катастрофална. Обилните дождови ги оштетија посевите, настана глад и како тоа да не е доволно лошо, една судбоносна ноќ во мај, Месечината едноставно исчезна од небото.

„Петтата ноќ во мај, се појави Месечина, која блескаше навечер, а подоцна нејзината светлина постепено се намалуваше. Штом дојде ноќта, таа беше целосно изгасната што не можеше да се види ниту светлина, ниту сфераta или ништо од тоа. И така, траеше скоро еден ден, а потоа се чинеше дека блескаше целосно и светло“ – напишал неименуван писар во англосаксонскиот ракопис познат како „Летописи на Питерборо“.

Облаците не беа проблем, ако беа, писарот немаше да опише како се појавија светли и сјајни ѕвезди кога Месечината исчезна од видното поле. Месечината не беше замаглена ниту од сенката на Земјата, ако беше, набљудувачот ќе видеше дека топчето стана огнена крвава месечина, а не гаден празна точка.

Зошто Месечината исчезна?

Според објавената студија, објаснувањето за мистериозното исчезнување на Месечината и дождливото лето што следеше, може да бидат одговорни вулкани.

“Спектакуларните атмосферски оптички феномени поврзани со вулкански аеросоли на голема надморска височина го привлекоа вниманието на хроничарите уште од античко време. Внимателна проценка на ледените записи укажува на појава на неколку вулкански ерупции што се наоѓаат во близина, а се случиле во Европа и Азија помеѓу 1108 и 1110 година”.

Превезот на вулкански аероли на голема надморска височина не само што може да ја избрише Месечината, и многу sвезди остануваат непрекинати, но исто така може да ја нарушат глобалната клима преку вулкански ерупции.