Внимавајќи на инфекцијата во затворени простори, забораваме нешто поважно | Еве каде е најлесно да ја соберете короната!

366

Податоците за ширење на коронавирусот се ажурираат од ден на ден, а сега научниците дошле до уште едно ново откритие.

Истражувачите од Универзитетот во Бристол откриле дека вирусот САРС-КоВ-2 напредува во влажна средина. Имено, едно ново истражување покажало дека коронавирусот може да остане во туш-кабини и парни соби најмалку 20 минути откако заразеното лице ќе замине.

Досега, студиите за тоа колку е заразен коронавирусот во различни средини се потпирале на неточен метод кој вклучувал прскање на вирусни честички во затворени садови, а сега научниците развиле најпрецизен метод за следење на овој процес.

Брзината на ширење на честичките зависи од влажноста на воздухот

Откриле дека честичките на вирусот брзо се сушат откако ќе ги напуштат влажните услови во белите дробови и преминуваат во воздух. Овој процес во голема мера ја намалува неговата способност да ги инфицира човечките клетки, но брзината на сушење на честичките зависи од тоа колку е влажен околниот воздух.

Во канцелариско опкружување – кога влажноста е околу 40 проценти – вирусот губи половина од својата зараза во рок од 10 секунди.

При влажност од 90 проценти – што е еквивалент на парна или туш кабина – половина од честичките сѐ уште биле заразни по пет минути. По 20 минути, околу 10 проценти од вирусот останал заразен.

Истражувачите заклучиле дека температурата не влијае на вирусната инфективност, и покрај популарната теорија дека ковидот потешко се шири летно време.

За овој експеримент, истражувачите користеле уред кој ги левитирал честичките на вирусот помеѓу два електрични прстени помеѓу пет секунди и 20 минути. Потоа ги приспособиле температурата и влажноста, за подобро да ја имитираат околината надвор од телото.

Внатре во белите дробови атмосферата е топла, влажна и богата со јаглерод диоксид, за разлика од релативно непријателската средина во воздухот. Тие откриле дека промената на температурата има мало влијание врз способноста за заразување.

Но, ако нивоата на влажност биле пониски, капките имаат тенденција брзо да се сушат, што влијаело на способноста на вирусот да се шири.

Студијата испитувала три верзии на вирусот, вклучувајќи ги видовите Вухан и Алфа, кои го активирале бранот минатата зима.

Професорот Jonathan Reid, од Центарот за истражување на аеросоли и главен автор на студијата, изјави за Guardian:

„Луѓето биле фокусирани на лошо проветрени простори и размислувале за пренос на воздухот низ просторијата. Не велам дека тоа не се случува, но сепак мислам дека најголемиот ризик е изложеноста кога сте со некој близок“.