“Фатени“ последните денови на џиновската ѕвезда пред спектакуларната експлозија | „Како да гледате темпирана бомба“

385

Научниците долго време бараа да се сведоци на последните денови на некоја џиновска ѕвезда за да видат што и претходело на нејзината експлозија, а сега се на вистинскиот пат.

Астрономите долго време ја барале и конечно ја „уловиле“. Ова се последните денови на џиновската ѕвезда пред експлозијата на супернова.

Сосема неочекувано се работи за ѕвезда која била многу активна пред експлозијата, па се поставува прашање дали таквото однесување е вообичаено, пренесува IFL Science.

Црвените суперџинови со маса повеќе од осум пати поголема од Сонцето на крајот стануваат супернови од типот II, оставајќи зад себе или неутронска ѕвезда или црна дупка.

За среќа, нашата галаксија не успеала да ни обезбеди таков настан во последните 400 години, но сега гледаме стотици такви експлозии во други галаксии секоја година.

Немало никакви знаци

За жал, ги гледаме само кога ќе се случи експлозијата. Фазата на црвениот џин можеби е кратка според астрономските временски размери, но сепак трае стотици илјади до милиони години. Сепак, се чини дека ѕвездите не предупредуваат за нивните последни денови, со исклучок на еден, како што објави Astrophysical Journal.

Астрономите често се враќаат преку архивирани слики и идентификуваат џиновска ѕвезда, наречена прогенитор, на местото на експлозијата на супернова.

Сепак, без причина прво да го проучуваме внимателно, нашето знаење е обично слабо, а овие слики пред експлозијата не покажуваат ништо што укажува на тоа дека експлозијата била неизбежна. Дури и кога емитирале многу светлина, генерално биле доста стабилни.

Импресиите на овој уметник покажуваат како се формира прашината во околината околу експлозија на супернова. Набљудувањата на VLT покажаат дека овие фабрики за космичка прашина ги произведуваат своите зрна во процес во две фази, почнувајќи веднаш по експлозијата, но продолжува долго потоа.

Дали постои трага?

Меѓутоа, во септември 2020 година, астрономите ја откриле суперновата SN 2020tlf во галаксијата NGC 5731, оддалечена 120 милиони светлосни години, и ја набљудувале со телескопи низ целиот спектар. Претходните снимки на галаксијата NGC 5731 откриваат дека прогениторната ѕвезда драматично варирала во осветленоста од 128 до 51 пред експлозијата, што на сите им нуди трага кои ја гледале како исчезнува.

На такво растојание, набљудувањата на суперновата SN 2020tlf не се толку детални. Сепак, користејќи комбинација од светлината собрана пред и по експлозијата, студентот од Northwestern, Wynn Jacobson-Galán и коавторите ги моделирале последните денови на ѕвездата со невидени детали.

Тие веруваат дека имала маса 10-12 пати поголема од Сонцето пред да почне да фрла материјал, но изгубила најмалку 0,01 сончева маса една година пред експлозијата. Нејзиниот радиус бил 1100 пати поголем од Сонцето непосредно пред да експлодира.

Како „темпирана бомба“

„Ова е напредок во нашето разбирање за тоа што прават масивните ѕвезди неколку моменти пред да умрат“, рече Jacobson-Galán.

„Директното откривање на активноста пред супернова кај црвената суперџиновска ѕвезда никогаш претходно не било забележано кај обичната супернова од типот II. Тоа е прв пат да видиме како црвениот супердив експлодира“, додаде тој.

Вишиот автор д-р Raffaella Margutti го опиша испитувањето на архивските слики како „како да гледаш темпирана бомба која отчукува“.

Трудот го припишува брзото губење на масата и светлите емисии пред експлозијата на „нестабилностите длабоко вкоренети во внатрешноста на ѕвездата, најверојатно поврзани со последните фази на нуклеарното согорување“.

Сепак, не е јасно зошто оваа ѕвезда требало да биде понестабилна од другите од ваков вид. Авторите се сомневаат дека други супернови од овој тип произведуваат слични, но послаби емисии кои не се откриени.