ВКУСОТ НА ЈУГОСЛАВИЈА / Ова е рецепт за омиленото јадење на сите генерации | Подгответе бурек со месо и сите ќе ве засакаат

1027

Бурекот со месо го сакаат сите генерации, а ние ви пренесуваме рецепт од стара југословенска кујна како да го направите за прсти да излижете.

Нашите стари уживале во едноставни оброци. Бидејќи многумина имале свои животни и месо, знаеле дека се хранат здраво, а јадењата со месо и јадењата со печурки се јадеа повеќе отколку денес. Многу од нас престанале да одгледуваат животни, а цените на месото во продавниците и месарниците драстично се зголемени. Би можело да се каже дека денес и пилешко можат да го јадат само оние со длабоки џебови.

Во ова време на инфлација, принудени сме да внимаваме на буџетот кога купуваме намирници, па мораме да се „свртиме“ кон поевтините опции за храна. Сите добро се сеќаваме што вкусно готвеле нашите баби, дедовци, мајки и татковци, а во новата серија „Вкусовите на Југославија“ ви пренесуваме рецепт што го ископавме од старите готвачи.

Бурек со месо

Во денешниот прилог ви пренесуваме југословенски рецепт за бурек со месо.

Состојки за 2 лица

  • 15 дкг брашно
  • неколку лажици млака вода

Потребно

14 дкг посно говедско месо
15 дкг кромид
4 дкг масло
сол, бибер

Подготовка

Се замесува тесто од брашно и солена вода, убаво се замесува и се остава 30 минути. За тоа време да го подготвиме филот. На масло пропржете сечкан кромид и мелено месо. Зачинете го филот со сол и бибер. Кружен или квадрат плех се премачкува со масло, го покриваме со слој тесто и прекриваме со тенок слој фил. Одозгора ставете го вториот слој тесто и повторно распоредете го филот. Ова се повторува додека не го потрошиме целиот фил и потоа завршиме со тестото. Слоевите од тестото треба секој пат да се премачкаат со маснотии. Бурекот го печеме во рерна и уште топол го сечкаме на четири дела. Со бурекот одлично одат пиво, јогурт или кисело млеко.

Бурекот се подготвува од солени или слатки филови, на пример од сирење, џигер, спанаќ, урда, јаболка. Посебен вид бурек се подготвува и како многу тенок ролат кој се витка во плех.