Тинејџерка ослепела и оглувела од вакцина против ХПВ | Видео

243

18- годишната тинејџерка Marie-Océane Bourguignon од Бордо, Франција завршила во инвалидска количка, и е речиси сосема слепа и глува.

Симптомите и се појваиле два месеци откако примила вакцина противб ХПВ вирусот.

Иако експертите велат дека нема никаков доказ дека вакцината е виновна за состојбата на Мари, таа тврди дека вакцината Gardasil предизвикала влошување на нејзината здравствена состојба.

Девојчето откако ја примила вакцината почнала да повраќа и се вртило во главата, а имала и привремено губење на видот и парализа на екстремитетите на лицето.

Поради тоа одлучила да ја тужи француската компанија Sanofi Pasteur MDS која ја дистрибуира вакцината Gardasil, но и француската агенција за сигурност на лекови (АНСМ).

По неколку години и по многуте анализи докажано е дека Marie-Océane Bourguignon боледува од мултиплекс склероза.

Отакако во медиумите протекла оваа вест уште три девојки решиле да покренат обвинение поради здравствените проблеми кои ги доживеале откако ја примиле вакцината во 2008 година.

Две добиле кожна болест, додека третата има полимиозитис, воспаление на мускулите кое постепено доведува до парализа.

francebleu.fr (Објавено 25 novembre 2013)

Сторете и Вие нешто убаво за вас – Cashback

Регистрирајте се! https://cbw.to/4d9crg

Повеќе за Cashback на следниов линк: Cashback world | Cashback – Враќање пари при секое купување

Cashback World | Cashback – Враќање пари при секое купување