Теории на заговор? Интересни факти за првиот чекор на човештвото на месечината | Фото

118

Теорија на заговор или факти? Еве пет (не) неверојатни работи за првата прошетка на Месечината.

Теоретичарите на заговор тврдат дека Американците го замолиле Стенли Кјубрик да го насочи првото слетување на Месечината со екипаж.

На 16 јули 1969 година, Аполо 11 беше лансиран од Кејп Кенеди, Флорида, во САД. Пет дена подоцна, Нил Армстронг стана првиот човек што стапнал на површината на Месечината. На 50-годишнината од познатата вселенска мисија собравме некои (не) познати работи за првото слетување на Месечината, кои и денес предизвикуваат зачуденост.

Нема добра фотографија од Нил Армстронг од Месечината

Армстронг е првиот човек што одеше по Месечината, но нема добра фотографија од него што го докажува тоа. Оној што постојано циркулира во литературата и на Интернет, всушност го претставува Баз Олдрин.

Никогаш не ми падна на памет да го замолам Баз да ме снима на Месечината. На крајот на краиштата, тој секогаш беше многу пофотогеничен, му рече Амстронг на својот биограф Џејмс Р. Хансен.

Интересни факти за мисијата Аполо 11

Во екипажот на Аполо 11 имаше уште еден космонаут 

Мајкл Колинс

Секој знае дека Нил Амстронг и Баз Олдрин одеа по Месечината, но во вселенската мисија Аполо 11 учествуваше уште едно момче – Мајкл Колинс.

Астронаутот полетал со командниот модул на вселенското летало Аполо 11 и не се помрднал од орбитата околу Месечината. Иако тој не беше на површината на тоа небесно тело, без него мисијата немаше да биде можна.

Армстронг со себе однесе нешто важно во вселената

Дрвено парче од леталото „Флаер“ на браќата Рајт.

Браќата Рајт беа првите луѓе што летаа со авион. Тој важен момент во историјата на авијацијата се случи на 17 декември 1903 година.

Во нивна чест, Нил Амстронг со себе во вселената зеде дрвено парче од нивното летало „Флаер“, што може да се види денес во музејот Смитсонијан во Вашингтон.

Америка подготвена да пропадне

До 1969 година човечкото стапало не стапнало на површината на Месечината. Иако скоро 400.000 експерти од различни области беа вклучени во програмата „Аполо 11“, сите тие беа подготвени за евентуален неуспех на вселенската мисија.

Американскиот претседател Ричард Никсон дури имал подготвен говор во случај астронаутите никогаш да не се вратат на Земјата.