Што значат вашите чкртаници?

59

Дали ви се случило да го скратите времето со цртање разни форми на хартија или да се фатите како вежбате свој потпис? 

Различните цртежи што луѓето несвесно ги цртаат додека зборуваат на телефон или за време на состанок, обично можат да ни кажат многу повеќе за тоа кој ги црта отколку што мислиме.

Во тој момент, свеста ја губи контролата над однесувањето и раката почнува да се движи под влијание на потсвеста, што ги крие тајните и вистинските мотиви на нашето однесување.

Антропоморфни (човечки) фигури

Ако цртате мали луѓе, тогаш најверојатно ќе се чувствувате беспомошни или сакате да се откажете од вашите одговорности. Кога ќе нацртате личност како образец (линии и кругови), тоа значи дека вашето расположение не е стабилно, дека сакате да се повлечете во себе и не дозволувате никој да ви приоѓа.

Го пишувате вашиот потпис

Овие потези се типични за егоцентрични и горди луѓе. Кога го печатите вашиот потпис повеќе пати, без да размислувате за тоа, за време на разговор или додека се обидувате да решите проблем, тоа значи дека најверојатно премногу се фокусирате на себе.

Плоштади, ромбоиди и други геометриски фигури

Имате добро дефинирани цели и верувања и скоро никогаш не го чувате своето мислење за себе, вие сте тврдоглави и упорни. Веројатно е дека сте премногу внимателни, затоа ве советуваме да имате помалку строг став за одредени ситуации.

Кругови и топки

Кружни фигури, кои се поврзани едни со други или се наоѓаат едни во други, ни кажуваат дека се обидувате да се поврзете и да станете дел од група. Се чувствувам осамено и имам впечаток дека сум надвор од надворешниот свет каде што се сите, токму ова го кажуваат овие типови цртежи за вас. Кога цртаме кругови на хартија, несвесно покажуваме дека ни недостасува внимание и друштво на пријатели.

Животни

Вашите емоции денес можат да имаат многу врска со животното што сте го нацртале. Ако станува збор за тигар или волк, денес сте поагресивни.

Ако нацртавте лисица на списокот, најверојатно се подготвувате да се борите со трикови во ситуација.

Ако има верверица на хартијата, потребна ви е грижа и заштита, а ако е лав, чувствувате дека сте на некое ниво над другите.

Ако случајно го нацртате истото животно секој пат, најверојатно ќе го споредите со себе и ќе се обидете, дури и несвесно, да го имитирате неговиот карактер.