Судбината на животот го одредуваат 4 созведија

191

Кога ја толкуваат наталната карта, астролозите секогаш им давале големо значење на стоечките ѕвезди, и еве зошто.

За сите оние луѓе кои постигнуваат врвни резултати или даваат се од себе во животот, се вели дека се родени под среќна ѕвезда. Оваа изрека е позната во многу нации или на многу јазици, и покрај тоа што звучи добро, таа има свое рационално објаснување и значителна вредност во прецизните астролошки предвидувања.

Влијанието на стоечките ѕвезди обично ги надминува сите други елементи на наталната карта и се од суштинско значење за толкувањето на судбината, бидејќи тие претставуваат посебна категорија на небесната еклиптика. Фиксните ѕвезди, како што се нарекуваат подолго време, за разлика од другите елементи на наталната карта, не се условени од датумот, времето или местото на раѓање на една личност, бидејќи тие се заковани до одреден степен на Зодијакот и се движат по стапка на прецесија.

Иако се бавни и од нас се оддалечени неколку десетици или стотици светлосни години, фиксните ѕвезди можат да воздигнат некого и да го постават на пиедестал со незамисливи височини, но исто така можат да ги спуштат и да ги враќаат во просек. Оваа нивна каприциозност е токму она што предизвикува стравопочит кај луѓето.

Сепак, да се биде роден под среќна фиксна ѕвезда не е мала работа, особено затоа што повеќето фиксни ѕвезди дејствуваат токму спротивно и носат огромни непријатности и тешкотии. Меѓу среќните ѕвезди, четири кралски ѕвезди зазедоа посебно место. Нивното присуство на видно место во наталната карта, како што се позициите на Сонцето, Месечината, АС или владетелот на хороскопот, како и МЦ, се смета за сигурен индикатор за посебна животна судбина која се разликува на многу начини од вообичаената.

Кралските ѕвезди се Алдебаран, Регулус, Антарес и Фомалхаут, кои се наоѓаат во четирите фиксни соѕвездија на Зодијакот (Бик, Лав, Скорпија и Водолија). Интересно е што сфингата, чувар на античките пирамиди во Египет, е создаден од овие четири соѕвездија и нивните симболи. Човечката глава претставува Водолија, предниот дел од телото на Лав, задниот дел од телото на Бик, и има крилја на грбот, антички симбол на скорпија. Следејќи го природниот тек на тропскиот Зодијак, најпрво се среќаваме со кралската ѕвезда Алдебаран (моментално 9 степени Близнаци и 53 минути). Таа го претставува Булското око на небото и отсекогаш била поврзана со блиските Плејади. Сместен во центарот на нај материјалното соѕвездие Бик, Алдебаран обезбедува отворен пат до материјалниот успех.

Луѓето во чии животи е истакнат секогаш имаат голема потреба да ги конкретизираат своите идеи и истовремено да ги потврдат преку управување со сопствените, но и со туѓите огромни материјални ресурси. Затоа воопшто не е чудно што оваа ѕвезда, кога е истакната во наталните листи, дава исклучително богатство, слава и моќ.Следната на ред е кралската ѕвезда Регулус (29 степени Лав и 58 минути) што го претставува само срцето на Лав. Ова со соѕвездија е познато само по себе како кралско. Ова двојно кралско влијание ги прави луѓето со истакната позиција на Регулус во наталната карта крајно свесни за нивната посебност.

Тие секогаш се сигурни во себе и веруваат дека нивното место е на самиот врв на социјалното скалило, што им е резервирано од раѓање. Интересно е што оваа ѕвезда наскоро, поточно во декември 2012 година, ќе се префрли од машкиот знак Лав во женскиот знак Девица. Ова ќе го означи почетокот на општите промени во рамките на распределбата на моќта на сите нивоа на општеството и постепеното преминување од патријархатот во матријархатот.

Следната кралска ѕвезда е Антарес (9 степени Стрелец и 52 минути), која се наоѓа во срцето на со соѕвездието скорпија. Им дава на луѓето мудрост и способност да го преземат водството, особено во кризни ситуации. Антарес им дава на луѓето исклучителни способности во однос на стратегијата, што ги прави скоро непобедливи во сите форми на војување.

За разлика од ѕвездата Алдебаран, која е во спротивен степен и знак, Антарес, и покрај тоа што постигна големо богатство, во основа воопшто не е врзан за материјалниот свет и парите. Своето значење го бара во основната трансформација на душата и исполнувањето на некои повисоки цели, кои нужно се над секојдневните норми на однесување.

Поради својата ексцентричност, носи опасност од предавство и измама од најблиските соработници. Фомалхаут (3 степени Риби и 58 минути) ја означува кралската ѕвезда во со соѕвездието Водолија и претставува уста на риба што пие вода што тече од урната на Водолијата. Тоа е водата на животот што носи огромна креативна инспирација. Оваа кралска ѕвезда носи успех во однос на уметноста и естетиката.

Луѓето обележани со Фомалхаут се интелектуална и креативна елита во секое општество. Тие се оние кои треба да ги учат идните генерации со нивниот пример.