Среќен родител, среќно дете | Четири совети кои ќе ви ги отворат очите кога станува збор за воспитување на детето!

1136

Совети за одгледување деца можете да пронајдете во различни места и во многу книги кои се базираат на конкретни истражувања.

Кога сите заедно ќе ги сумираме, можеме да видиме неколку конкретни чекори кои упорно се повторуваат и истакнуваат како важни насоки кога станува збор за начинот на одгледување на среќно дете.

  1. Работете на себе

Многумина тоа го игнорираат, па токму затоа на прво место ќе ја ставиме работата на себе. Ако сакате да подигнете среќно дете и вие треба да бидете среќен, што значи дека треба да пронајдете време за своето хоби и активности кои се само на ваше задоволство или страст.

Животната рамнотежа е исклучително важна. Прилагодената кариера и семејството, како и времето за себе, ќе помогнат во намалување на стресот и ќе овозможат да имате порелаксиран пристап кон децата и воспитување кое се темели на подобра комуникација и здрав однос.

  1. Дозволете им да бидат свои

Сигурно сте слушнале за поимот мајка хеликоптер, која има премногу стравови во врска со своите деца и секогаш внимава на секој нивен потег. Наместо тоа, овозможете му на вашето дете да биде дете. Тоа има своја автономија односно волја – па дозволете му да ја покаже.

Овозможете му на детето само да избере што ќе носи, со кого ќе се дружи, на кои воннаставни активности ќе оди … На тој начин ќе му помогнете на вашето дете да развие доверба во себе, да изгради самодоверба и да се научи на одговорности.

  1. Комуникација, комуникација и комуникација

Колку дневно поминувате во кругот на семејството, зборувајќи за луѓето, настаните и идеите кои го одбележале денот? За жал, многумина на тоа прашање ќе имаат незадоволителен одговор.

Наместо повеќето комуникации да се сведуваат на критики, приговарања и предупредувања – обидете се да му овозможите на вашето дете повеќе да зборува и да го изрази своето мислење за настаните во врска со семејството. Вклучете ги во секојдневното донесување одлуки со цел да се чувствуваат колку што е можно повеќе рамноправни.

  1. Овозможете му на вашето дете да биде дел од заедницата

Некои истражувања покажале дека религиозните семејства се посреќни и тоа само затоа што се дел од поголема заедница која е полна со поддршка и со кои имаат слични интереси и животни вредности.

Децата се најранливите членови на општеството, па им е потребна поддршка од поширокото семејство и од пријателите. Овозможете му на детето да биде дел од заедницата. Организирајте семејни ручеци, скара за пријатели во природа, посета на фарма со пријателите од училиште или детската градинка. Важно е дека тие се чувствуваат дека некаде припаѓаат и дека тие сигурни тука каде што се.