Спортското навивање ги прави луѓето среќни

367

Истражувањето на Универзитетот „Нотингем Трент“ покажа дека чувството на припадност кон родното место, кон фудбалски клуб или кон некоја друга група ги прави луѓето среќни.

Во истражувањето се наведува дека идентификувањето со некоја од групите ја засилува самодовербата и дава чувство на сигурност и поддршка во тешките времиња.

Истражувањето со кое биле опфатени околу четири илјади Европејци, открива дека испитаниците по правило се поврзани со семејството, локалната заедница, спортскиот клуб или некоја од хоби групата.

При тоа е утвредна јасна врска меѓу припаднсота кон нкоја група и чувството на среќа и задоволство. Нивото на задоволство расте за девет отсто со вклучување во секоја нова група со која учесниците се идентификувале. Истражувачите наведуваат и дека тоа е посебно важно во време на социјалните и личните кризи.

Тие заклучиле дека лекарите би требало да ги охрабруваат пациентите да се придружуваат на групи или да минуваат повеќе време во оние во кои веќе припаѓаат.

Сепак, тие нагласуваат дека членувањето не е исто што и идентификувањето, затоа што клучот на среќата е чувството на припадност. Тоа воедно е и причина зошто навивачите на спортските клубови делуваат весело и збеснато.