Совети кои ќе им помогнат на децата полесно да се справат со пандемијата

579

Родителите треба да бидат пример за нивните деца во овие тешки моменти, па затоа треба да следат здрава рутина за спиење, да јадат здрава храна, да избегнуваат алкохол и кофеин и да вежбаат надвор и да бидат што е можно поактивни, за нивните деца да учат од нив.

Кога пандемијата на вирусот на корона го погоди светот, милијарди деца ширум светот ненадејно беа испратени дома од училиште. Со овој чин, децата се отсечени од пријателите и најблиските и се повлекуваат од секојдневните активности.

Сега, кога започна новата учебна година, децата се соочуваат со „ново нормално“ што може да биде многу стресно и невообичаено за нив. За да им биде полесно на вашите деца да ја започнат новата учебна година и да одат на училиште со маски, следете ги овие пет совети:

Редовно проверувајте со нив за тоа што мислат дека му се случува на коронавирусот

Да разговарате со вашето дете за она што го знае (или верува дека знае) за пандемијата е клучен прв чекор кон разбирање каде е емоционално. Дали има работи што ги слушаат и ги плашат, а кои не се точни? Дали има работи што ги слушаат и ги плашат затоа што се вистинити? И, како можете да го решите тоа?

Родителите, исто така, треба да обрнат внимание на какви било физички, емоционални или социјални промени што ќе ги забележат кај своите деца.

Типични работи што треба да се бараат се значително зголемување на телесната тежина или губење на тежината, кои не се поврзани со нормалниот развој, одбивање на долгогодишни пријатели, големо социјално повлекување.

Продолжува на страна 2