Согласно психолозите | Повторувањето на истиот сон открива сурова вистина и нешто полошо

745

Одите по улицата и сè оди според планот, а потоа одеднаш сфаќате дека носите бањарка и влечки или уште полошо – ништо. Ова е еден од типичните соништа што се повторуваат и секако има досадни падови, бегање од гонителот, доцнење или губење контрола над автомобилот.

Психолозите се прилично согласни дека соништата се повторуваат кога постои нерешен проблем и претставуваат еден од начините да се ослободите од напнатоста.

Она што е уште пофасцинантно кај ваквите соништа се истражувањата што ги доведуваат во врска со скриени болести на организмот. Рускиот психијатар Васили Касаткин го објаснува ова со фактот дека секој дел од телото е поврзан со мозокот и нервите, и тие пренесуваат сигнали за болеста што доаѓа, а потсвеста потоа ги преведува во соништа.

Кошмарите и соништата што се повторуваат не треба да се сметаат за нивни непријатели, туку треба да бидат прифатени како верни сојузници, кои ни ја кажуваат суровата вистина.

Познато е дека пред почетокот на мигрена, пациентите пријавуваат соништа во кои биле застрелани во главата или биле погодени од гром, како што напишале Варнс, Финкелштајн и Гутел, додека Роналд Постума во невролошка студија покажува дека агресивните соништа придружени со физичка активност можат да укажуваат на невродегенеративни болести. како што се Алцхајмерова и Паркинсонова болест и до 10 години пред да се појават првите симптоми. Соништата често укажуваат на рак, но и на обичен грип.

Значењето на соништата никогаш не е буквално

Пред да паничите по сон за болест и да трчате во првиот здравствен центар, имајте на ум дека соништата се метафорични, па затоа не треба да се толкуваат буквално.

Некои соништа зборуваат во прилог на тезата на Аристотел дека соништата може да укажуваат на физичка болест многу пред да се појават симптомите. Ова звучи како нешто што би можеле да го прочитаме во Книгата за соништа, но сето тоа има поголема смисла ако земеме предвид дека со соодветни медицински прегледи, промените во телото може да се утврдат многу пред да се појават првите симптоми.

Сепак, периодичниот сон, најверојатно, укажува на постоење на психолошки проблем. Значи, ако одреден сон ви пречи со својата фреквенција и содржина, консултирајте се со психотерапевт за да работите заедно на решение.

Како да се надминат соништата што траат со децении?

Сонот може да се појавува во иста форма со децении, без решение или логичен крај, а потоа во одреден момент, со помош на психолог или дури и независно, лицето го решава конфликтот означен со сонот, по што сценариото се менува или сонот едноставно застанува.

Од таа причина, кошмарите и соништата што се повторуваат не треба да се сметаат за нивни непријатели и да се туркаат под тепих, туку треба да бидат прифатени како верни сојузници, кои ни ја кажуваат суровата вистина.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.