Со едноставна промена во исхраната може да го подмлади вашиот мозок | Еве колку, откриваат научниците

523

Преминот на храна полна со свеж зеленчук и многу малку преработена, може да направи чуда за биолошката старост на човечкиот мозок, покажуваат новите научни истражувања.

Медитеранската исхрана богата со зеленчук, морски плодови и житарки со цели зрна, се чини дека ги забавува знаците на забрзано стареење на мозокот, вообичаено забележано кај дебелината со губење на само 1 процент од телесната тежина, напиша тимот на израелски научници во студија објавена во списанието eLife.

Едноставен и ефикасен начин за подобрување на севкупната состојба на телото

Скенирањето на мозокот на учесниците во студијата 18 месеци по промената на нивната исхрана покажа дека староста на нивниот мозок е речиси 9 месеци помлад од очекуваното, во споредба со проценките за хронолошката старост на нивниот мозок. Ако не се чувствувате старо според вашата возраст, или можеби вашето тело се чувствува како да старее побрзо отколку што сте, тоа е разликата помеѓу биолошката и хронолошката возраст, објаснуваат научниците.

Истражувањата покажуваат дека биолошката возраст е повеќе од самото чувство и може да се набљудува во различни аспекти, како што се маркерите на ДНК, структурата на хромозомите и врските во мозокот.

Иако е познато дека стресните настани можат да го забрзаат биолошкото стареење, оваа студија сугерира дека подобрувањето на исхраната може да биде едноставен и ефикасен начин за подобрување на целокупната состојба на телото, без оглед на возраста.

Три различни диети

Во студијата, научниците снимиле мозоци на 102 учесници кои биле дел од поголемото клиничко испитување спроведено во Израел. Учесниците следеле три различни диети: медитеранска диета со јаткасти плодови, риба и пилешко; Медитеранската исхрана со додатоци како зелен чај; или диета заснована на упатства за здрава исхрана.

Проценките за возраста на мозокот биле засновани на алгоритам обучен за скенирање на мозокот на друга група од речиси 300 луѓе. Авторите на студијата откриле дека во просек луѓето во испитувањето изгубиле околу 2,3 килограми. На секој 1 процент од изгубената телесна тежина, мозокот на учесниците изгледал речиси 9 месеци помлад од нивната хронолошка возраст.

Остануваат нејаснотии

Сè уште е неизвесно дали промените во мозочното поврзување забележани во оваа студија всушност може да се претворат во подобрувања во функцијата на мозокот. Комплексноста на флексибилните врски на мозокот сè уште се истражува, иако постојат индикации дека медитеранската исхрана може позитивно да влијае на меморијата, особено кај постарите лица.

Студијата исто така покажа дека знаците на забавено стареење на мозокот се поврзани со пониски нивоа на маснотии во црниот дроб и подобрени липидни профили. Сепак, долгорочните импликации од овие промени бараат дополнително истражување.

„Нашата студија ја нагласува важноста на здравиот начин на живот, вклучувајќи помала потрошувачка на преработена храна, слатки и пијалоци, за одржување на здравјето на мозокот“, вели водечкиот автор и невролог Gidon Levakov од Ben-Gurion University of the Negev во Israel.

Постојат ограничувања за истражувањето

Важно е да се напомене дека иако овие наоди се од клиничко испитување во кое на учесниците им била доделена специфична диета, постојат ограничувања што треба да се земат предвид.

Повеќето од учесниците биле мажи, а собраните податоци се потпирале на онлајн анкети за навиките во исхраната и начинот на живот, што може да доведе до одредени предрасуди. Дополнително, нивоата на активност на учесниците и пристапот до членства во теретана биле фактори кои можеби влијаеле на резултатите.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.