СЛАДОК ОТРОВ | Темната страна на белото чоколадо

119

Нутриционистите предупредуваат дека овој производ е целосно неоправдано наречен „чоколадо“, бидејќи не ја содржи главната состојка на вистинското чоколадо – какаото.

Според нутриционистите, производителите на бело чоколадо користат други растителни масти наместо путер од какао, па белото чоколадо не може да послужи како најлошата замена за чоколадото.

Белото чоколадо е сладок отров кој не ги обезбедува потребните витамини и минерали и нема апсолутно никаква хранлива вредност, туку само калориска вредност.

Експертите предупредуваат дека белото чоколадо е многу потешко да се вари од црното, бидејќи во најдобар случај содржи до 20 проценти путер од какао, а околу 14 проценти од составот е маса на суво млеко.

Остатокот е првенствено шеќер, така што 100 грама бело чоколадо содржи до 57,1 грама јаглени хидрати.