Сите ние го јадеме ова за појадок, а тоа предизвикува хаос во нашиoт организам

445

Појадокот отсекогаш се сметал за најважен оброк и нутриционистите советуваат никогаш да не го прескокнуваме.

Сепак, многу е важно со каква храна го започнуваме денот бидејќи зависи од тоа каква енергија ќе имаме во текот на денот.

И покрај фактот дека кроасаните и печивата се омилен избор на многу луѓе за појадок, нутриционистите предупредуваат дека едноставните јаглени хидрати и тешката протеинска храна доведуваат до замор.

„Како резултат на тоа, човек доаѓа на работа веќе уморен, а пред него има осум часа работа. Прженото месо е богато со протеини, но таквата храна не е погодна за појадок. Факт е дека е потребно долго време за варење, што го заморува организмот“, објасни нутриционистот.

Многу луѓе мислат дека различните каши се најздравиот избор кога е во прашање појадокот. Сепак, нутриционистот открива дека тие се полни со едноставни јаглехидрати.

Не е мал бројот на оние кои денот го започнуваат со каша, што е добро ако не зборуваме за инстант сорти. Тие се полни со едноставни јаглехидрати кои го тераат панкреасот да работи активно и да произведува инсулин. Бидејќи нивото на шеќер во крвта прво нагло се зголемува, а потоа брзо опаѓа, се чувствуваме уморни“, објасни докторот и посочи дека треба да јадете житарки што се варени, а не оние што само се полеваат со топла вода.

„Кај таквите житарки јаглехидратите се сложени, не предизвикуваат скокови на шеќер. На самата житарка и треба многу време за да се свари, а чувството на ситост секако ќе трае до ручек“, вели нутриционистот и истакнува дека пецивата не се погодни за појадок.

  • „Не паѓајте на рекламите каде луѓето го започнуваат утрото со кроасан и шолја кафе. Причината е иста – брзи јаглехидрати, кои не се препорачуваат“, тврди тој.