Симптоми кои ќе ни помогнат на есен да ја разликуваме короната од сезонскиот грип

286

Коронавирусот е кошмар на секој хипохондрик – можете да го добиете во секое време и не знаете како ќе реагирате на него, бидејќи опсегот на можни реакции е неверојатно широк.

Се проценува дека едно од пет лица може да биде асимптоматски случај, но има извештаи за здрави лица кои развиваат опасни по живот компликации.

И дека ќе бидеме уште позбунети во есен и зима е потврдено од фактот дека ковид предизвикува симптоми слични на сезонскиот грип.

Но, еве како можете да ги разликувате.

Главните симптоми на ковид се треска, континуирана кашлица и губење на чувството за мирис и вкус.

Како и да е, вашиот лекар ќе се сомнева во ковид ако развиете некој од невообичаените знаци на предупредување, како што е осип на кожата, сè до резултатите од тестот.

Црвенилото, чешањето и чешањето на прстите и прстите на нозете може да бидат предупредувачки знак.

Во една неодамнешна студија, истражувачите понатаму се обидоа да го испитаат овој симптом и на тој начин откриле дека од 11.546 субјекти, 17 проценти од позитивните лица со ковид имаат осип како прв симптом.

Од друга страна, друг начин да се разликува сезонскиот грип од ковид е гастроинтестинални проблеми како што се дијареја, повраќање и болки во стомакот, за кои се пријавени повеќе од половина од заболените во Кина.