Што ќе изберат уморните мажи | Секс или сон

835

По непроспиени ноќи, сепак мажите се оние кои пред се би сакале да се напијат отколку да изберат интимни милувања. Дури и кога спие, вообичаените движења не се проблем за жените.

Ова е заклучок на американски професор по генетика, до кое дојде по истражување на навиките поврзани со спиењето кај овошните мушички. Експертите сметаат дека мозоците на овие мали суштества можат да работат на сличен начин како нашите сопствени, кога станува збор за избор меѓу секс и спиење.

Научниците од Универзитетот Јеил во САД ја проучувале мозочната активност на овошните муви за време на парењето и додека спијат. Авторот на студијата – проф. Мајкл Нитабак, појаснува дека е воспоставената невронска врска која ја регулира интеракцијата помеѓу додворувањето и сонот.

Излегува дека мажите кои немаат сон немаат особен интерес за додворување. Во исто време, недостатокот на спиење не влијае врз однесувањето на жените во парењето.

Исто така, станува јасно дека сексуално возбудените мажи спијат помалку додека возбудените жени – повеќе. Според проф. Нитабак, однесувањето кое има највисока биолошка сила го потиснува другото однесување. Во умовите на мажите, потребата за спиење е посилна од потребата да бидетат трезвени.

Жените се спротивни. Иако истражувањето е само меѓу овошните мушички, истражувачите сметаат дека луѓето би можеле да имаат сличен механизам, кога станува збор за односот помеѓу спиењето и сексот.