Сензационални откритија, за кои научниците молчат 

192

Понекогаш во земјата и карпите одеднаш се откриваат работи, чие потекло никој не може да го објасни.

За нив дури е измислен посебен термин – неидентификувани фосилни објекти (Клин), пишува весникот „Тајни на историјата“.

Паралелопипед на вонземјаните

Залцбуршки паралелопипед

На 1 ноември 1885 година Исидор Браун, огнер во фабрика која се наоѓа во австрискиот град Шендорф, расцепи уште една грутка јаглен извлечена во рудникот Волфзеге, и за негово изненадување внатре открил чуден метален предмет, потсетува на паралелопипед, со димензии 67x62x47 мм и тежина 785 грама. Чудното откритие било симетрично и имало бразда во центарот. Отворениот предмет бил подарен на музејот Каролина Август во Салцбург и го добил името “Залцбургски паралелопипед”. Научниците и истражувачите се заинтересирани од чудниот наод, бидејќи, oтворениот артефакт се наоѓал во јаглен од пред 25-65 милиони години.

Во 1886 година рударскиот инженер Фридрих Гулт извезол извештај на седницата на Општеството на природна историја на Рејнска област и Вестфалија. Тој изјавил дека откритија во јагленот и предметот во него е метален, во составот има празнина процент никел и поседува цврстина на челик. Тој ја издигнал верзијата дека Залцбургскиот паралелопипед се јавува од метеорит. Но паралелопипедот немал карактеристични траги од топење кои се појавуваат на метеоритите при нивниот влез во атмосферата, освен тоа имал премногу правилна форма, која е возможна само при вештачка обработка. Сите овие факти предизвикале доста контроверзии во научните кругови, но научниците така и не можеле да утврдат каде и ккоа во јагленот тој се појавил Залцбургскиот паралелопипед.находка4

Во 1919 година американскиот писател Форт претпоставил дека овој предмет е направен од вонземјани . Потоа се појавила хипотеза дека ова е древен чекан, а Браздата служела за поставување на јаже, со кое тој се прикачувал на дрвена рачка. Развојот на науката не помогнал да се реши тајната на овој артефакт. Во 60-тите години на XX век “Залцбургскиотт метеорит” бил испитуван со методот на електронски микроанализа. Се покажало дека овој предмет уникатно не е метеорит, но тоа е се што успеале да разјаснат научниците. Останува мистерија што претставува тој, како налетал во јагленот и кој може да го изработил пред многу милиони години.

Рачка од злато

Тоа е уште еден од случаите на откривање на мистериозни артефакти. Доста пред Залцбургскиот паралелопипед бил откриен праисториска шајка. Тој бил откриен во 1844 година во Англија. За откритието му соопштил на научниот свет познатиот физичар Дејвид Брјустер. Возраста на карпите во кои се наоѓал рѓосаниот метален прион, била неколку милиони години. Во истата мисија била откриена метална рачка од кофа со должина 23 сантиметри. Возраста на рачката е околу 12 милиони години. Интересно е дека токму таква рачка, но од злато, била откриена во античките кварцни карпи на една од Калифорниските ископи.

Во 1934 година во карпите околу Лондон, Тексас, бил откриен чекан, зараснат во варовник, на старост од околу 140 милиони години . Дрвена рачка на чеканот била фосилизирана однадвор, а одвнатре се претворила во јаглен. Металот од кој бил направен самиот чекан, се состои од 96,6% железо, 2,6% хлор и 0,74% сулфур – таков чист состав на метал не се добива до ден денес.

Во 1851 година зестрогонецот Хајръм Вит открил многу голема грутка. Кога ја раскрши, внатре имало шајка и – што е интересно – речиси недопрени од рѓа. Истата година околу американскиот град Дорчестер симало минирање. Меѓу урнатините на карпите работниците откриле два кратки метални објекти разполовени при експлозијата. Кога ги соединениле тоа станало јасно дека уништениот предмет претставува ѕвоно со шарени цртежи, исполнети од сребро. Предметот бил изваден од карпи, кои пред експлозијата се наоѓале на длабочина 4,5 метри – т.е. тие дошла таму пред милиони години. Во 1852 година во парче јаглен извлечени во Шкотска, бил откриен железен инструмент со невообичаен изглед, чие намена така и не било разјаснето.

Во 1869 година во американската држава Невада во парче од меч, изваден од голема длабочина на која карпите се од редот на 15 милиони години, бил откриен метален Болт со должина од околу 5 сантиметри. Во 1851 и 1871 година во Илиноис во рудникот биле откриени неколку рамни кружни бронзени предметот, слични на монети. Нивната старост е околу 15 милиони години. Во 80-тите години на минатиот век во рудник во Јужна Африка биле ископани метална мушка. Откриено е во наоѓалишта на пирофилит – минерал на возраст од околу 1 милијарда години. Сиво-сините мермери претставувале приплеснати сфери со дијаметар од 2,5 до 10 сантиметри. Тие биле изработени од легура која не се среќава во природна состојба во природата. Некои мермери биле разполовени и внатре имало чудно насипани материјали, кои се запотувале при контакт со воздухот. Но повеќето невообичаени во овие мермери било тоа дека ако се стави на рамнo, тогаш тие полека се вртat околу својата оска, извршувајќи полн обрт за 128 дена.

Складиштето на антиматерија

На територијата на СНГ исто биле пронајдени мистериозни артефакти. На пример на Урал геолозите често наидувале на чудни предмети во длабоките карпи. Најмногу мистериозни од нив се јавуваат спирали со димензии од неколку милиметри до 3 сантиметри. Тие се изработени од легура на бакар, волфрам и молибден. Пронајдените биле испитувани од истакнати институции и било утврдено дека се направени со висока технологија, какви кај нас не постојат. А возраста на спиралите се проценува на околу 300 000 години.находка1

Во 1975 година во Украина била откриена не помалку интересна и мистериозна топка направена од материјал, потсетува црно матна стакло. Таа била откриена на длабочина 8 метри при копање на јама и била испратена за испитување во лабораторија. Пласт глина, во која била откриена топката, бил на старост од 10 милиони години. Ликот на наноси на површината на топката зборувал дека нивната старост е исто така 10 милиони години. Со помош на рентген во топката било откриено јадро со своевидна форма, полно со некакво супстанција. Анализата на големината на топката покажала дека неговите творци се користеле со децимали, а дваесетчетвртичниот броен систем, кој никогаш не се применува во ниту една одредена земна култура.

Обидите да се одреди густината на јадрото дали сензационални резултати – покажало дека таа била негативна . Според истражувачите тоа може да се објасни само со претпоставката дека топката во себе содржи антиматерија. Но потоа истражувањата биле прекинати, бидејќи се појавил багеристот и си го побарал откритието назад.