Семејните кавги го зголемуваат ризикот од астма на децата

953

Семејните проблеми како разделби, разводи, насилство или алкохолизам чувствително го зголемуваат ризикот од астма кај децата.

Тоа го открија научниците од Американскиот колеџ за алергија, астма и имунологија кои испитале родители на 92 000 деца на возраст од неколку месеци до 17-годишна возраст.За истражувањето објави “Дејли мејл”.

Фактори на ризик се исто пресудите со затвор, психичките растројства и смртта на некој од членовите на семејството. Само еден од овие фактори го зголемува за 28% ризикот од астма. А пет или повеќе фактори го зголемуваат двојно ризикот.

Меѓу учесниците во истражувањето 31% од децата се соочиле барем со еден од факторите. Најчести биле разводите и кавгите на родителите.

Ако астматичните деца со пет или повеќе фактори биле цели 25%, децата болни од истата болест, но без негативните фактори биле доста помалку – 12 проценти.

Две третини од децата немале негативно искуство, 17% се соочиле со еден од факторите, 4% со три фактори, а речиси секое стото дете со 5 и повеќе фактори.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.