Руски научници направиле вештачки срцев залисток без рок на употреба

708

Руски научници направиле имплант кој ја извршува функцијата на срцев залисток и може да му служи на пациентот цел живот.

По неговата имплантација, пациентот не мора да зема лекови што спречуваат формирање на тромби, рекоа во прес-центарот на Националната платформа за технолошка иницијатива.

Срцевата биопласт се состои од стент, синтетичка обвивка и биоматеријал, што овозможува создавање на структурата на живото ткиво. Во споредба со постојните импланти, кои не успеваат по шест до дванаесет години, новиот имплант останува ист.

Научниците тврдат дека биопласт на срцето може да се вгради на која било возраст на пациентот. Во исто време, квалитетот на животот на пациентот ќе може да се врати на нивото кога бил здрав.

Развојот во моментов се тестира на инструменти кои симулираат срцева функција.

Претходно, шпански научници изјавија дека редовната потрошувачка на незаситени омега-3 масни киселини може значително да го намали ризикот од кардиоваскуларни заболувања.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.