Ѝ рекле дека ќе умре ако не абортира | Се откажала во последен момент

225

За време на нејзината прва бременост, во шестиот месец, на Чејсити Баркер од Тексас и се слошило. За само еден месец изгубила 19 килограми. Лекарите стравувале и за неа и за животот на бебето.

Лекарите не можеле да утврдат за што точно станува збор, не им било дозволено да извршат одредени тестови поради бременоста, но на крајот заклучиле дека бременоста го комплицирала здравјето на оваа жена и дека е најдобро да се изврши абортус.

Чејсити била преплашена. Не сакалада се откаже од бебето, но се плашешла дека ќе умре. После многу размислувања, Чејсити и нејзиниот сопруг Кирк се договориле да абортираат.

Тие дошле во болницата во закажаното време за да може Чејсити да изврши киретажа, но веќе наутро, како што вели, почнале да се случуваат чудни работи.

Тоа беа знаци од горе. Не знам колку парови со бебиња сретнавме по патот. Ги погледнав нивните среќни лица. Не знам како најдов сила да влезам во болница, знаејќи каде одам и зошто. Ја повикавме медицинската сестра и седнавме. Во тој момент, девојка влезе во чекалната и на таблата што висеше на ѕидот залепи слогани против абортус и цитираше за важноста и светоста на секој човечки живот. Не можев, а да не читам. Солзите неконтролирано ми течеа по лицето.

Ме повикаа. Ги истерувам мислите. Се приближувам. Ми даваат хартија да потпишам. Смртта на моето неродено дете. Бебе кое сè уште е во мојот стомак. Добивам желба да повраќам. Трчам надвор, мојот сопруг трча по мене. Не можам, велам. Дозволете ми да умрам, но не можам да го направам ова. Мојот сопруг ме убедува дека ова е правилна одлука, дека ќе имаме многу деца подоцна, кога ќе откријат што не е во ред со мене и кога ќе ме излечат. Го слушам и кимнам со главата, но јас сум закопана во место. Не можев да ја потпишам таа хартија. Не можев да влезам во таа просторија. Не можев да легнам на таа маса.

Отидовме дома со мислата: Нека биде што ќе биде, се присети Чејсити за најтешкиот момент во нејзиниот живот.

По две недели, нејзиното здравје започнало да се подобрува. Бојата и се вратила на лицето, таа почнала да јаде подобро и да се дебелее, како и сите други бремени жени. Таа ја поминала бременоста до крај и родила здрав син.

Набргу по породувањето, таа самата отишла на лекарски прегледи за да открие што не е било во ред за време на нејзината бременост. Таа тврди дека лекарите ѝ рекле дека е целосно здрава и дека не можат да најдат ништо.

Се сеќавам дека лекарот рече дека бременоста се нарекува друга состојба со причина и дека сè може да се случи, како и дека имав многу среќа затоа што тој не видел многу жени чија приказна како оваа завршила среќно, рече Чејсити.

Денес нејзиниот син Камерон има 17 години и ја знае приказната за неговото раѓање. Тој е многу благодарен на своите родители што решија да го задржат, а Чејсити денес е активистка против абортус.