Редовниот појадок и раната вечера го намалуваат ризикот од срцеви болести

66

Американското здружение на кардиолози објави студија во која се нагласува важноста на избалансираните прехранбени навики.

Здравата исхрана придонесува на целокупниот здрав начин на живот и го намалува ризикот од срцев и мозочен удар, дијабетис тип 2 и хроничните заболувања.

Според авторите на студијата појадокот е секако најважниот оброк во текот на денот, а 20 до 30 отсто од возрасните го прескокнуваат овој оброк.

Оваа лоша навика како последица ја има зголемената стапка на дебелина и поголем ризик од кардиоваскуларни болести и дијабетис тип 2.

Авторите на студијата нагласуваат дека времето на оброците е подеднакво важно како и содржината на самиот оброк.

Една од навиките на која треба да се придржуваме е порано да вечераме, како и меѓу оброците да не правиме паузи поголеми од пет часови.