Растителнa храна и детоксикацијата на црниот дроб

81
Артичок

Црниот дроб е еден од најважните органи за пречистување и детоксикацијата на организмот.

Затоа, за да му помогнеме во оваа предизвикувачка задача е добро да конзумираме некоja растителни храна со докажан детоксикациски ефект.

Артичок

Артичок е медитерански растителен производ, кој има големи придобивки за здравјето на црниот дроб. Тој поседува специфичен флавоноиди, кој дејствува како антиоксиданс. Тој ги напаѓа слободните радикали во црниот дроб и придонесува за прочистувањето.

Рукола

Руколата како сите крсто цветни е исклучително корисна. Таа е богата со антиоксиданси, витамини, минерали и корисни материи кои им помагаат на црниот дроб да заврши работа.

Аспарагус

Аспарагус се едни од најпознатите занемарени зеленчук, а не треба да е така. Тие се богати со хром, кој помага за детоксикацијата, балансирањето на имунолошкиот систем и шеќерот во крвта.

Цвекло

Цвеклото е извор на флавоноиди со црвени бои кои помагаат црниот дроб во неговата работа. Јадете го почесто, по можност во свеж опција.

Пиперки

Пиперките се прекрасни за детоксикација, бидејќи освен антиоксиданси и црвени бои содржат и големи количини вода, која помага за празнење на вишокот токсини од телото.

Брокула

Брокулите,исто така, играат важна улога во поставување на токсините од црниот дроб. Во нив има уште влакна гликозинолати каротеноиди, витамини, минерали, протеини, флавоноиди – прекрасен корисен коктел.

Целер

Целерот има лесен диуретичен ефект што помага во детоксикацијата на црниот дроб и телото.

Уште кои растителни храни имаат детоксикацијата ефект за црниот дроб:

 • краставица
 • модар патлиџан
 • копар
 • боранија
 • зелка
 • печурки
 • лути пиперки
 • грашок
 • кромид
 • ротквици
 • спанаќ
 • алги
 • сладок компир
 • тиква
 • домати
 • тиквички