Работници случајно откопале „статуа на вонземјани“ ?! Археолозите објавиле што откриле

864

Експертите темелно анализирале необична статуа која наликува на вонземско хуманоидно суштество, откриена од работници во јужниот мексикански град Акапулко, отфрлајќи ги првичните шпекулации за нејзиното археолошко значење.

Имено, на 16 мај работниците кои го ископувале локалитетот во Акапулко наишле на необична антропоморфна статуа. Откритието брзо го привлече вниманието на службите за итни случаи и локалните медиуми, предизвикувајќи широка интрига и дебата за неговото потекло.

Статуата, со издолжено лице, дијагонално насочени очи и бизарна маска, има и пердувеста змија и череп. Овие необични карактеристики доведоа до бројни теории од жителите и медиумите.

Чудно лице

Некои ентузијасти дури сугерираат дека тоа би можело да биде древен артефакт, веројатно создаден во чест на вонземски посетители, додека има други кои мислат дека статуата ја оставиле вонземјани со некоја непозната намера.

Сепак, експертите од Мексиканскиот национален институт за антропологија и историја (INAH) оттогаш ги отфрли тие теории. Нивната анализа е дека статуата не е ниту од вонземско потекло, ниту пак од значителна старост.

„Лицето на главниот лик и обликот на черепот што го држи во левата рака, како и екстремитетите со три прста, се поврзани со актуелните прикази на вонземјани, што е надвор од предхиспанскиот контекст. Затоа, скулптурата не може да се смета за археолошко културно наследство“, соопшти INAH.

Има и друга статуа

Истрагата покажува дека статуата најверојатно е модерна скулптура, која веројатно припаѓа на жител чиј дом неодамна бил уништен од ураганот Отис. Пронајдено е и друго слично парче, но во меѓувреме исчезнало.

Додека потеклото на овие статуи и идентитетот на нивниот творец остануваат непознати, откритието го префрли фокусот од античките теории за вонземјани на современиот уметнички израз, оставајќи ја локалната заедница со нова мистерија за која треба да размислува.

Одлучено е статуата да остане под заштита на Секретаријатот за јавна безбедност на Градскиот совет на Акапулко додека не се докаже нејзината легитимна сопственост. Дополнително, делото е заштитено затоа што две лица ја оспорувале сопственоста на скулптурата, која почнала да се продава на аукција на Интернет.