Работа на компјутер | Еве кој витамин ќе го сочува вашиот вид

124

Последиците од постојаното гледање во компјутерските екрани и мобилните телефони можат да имаат трајни последици по нашето здравје. Замор на очите, чувство на тежина и сушење на очното дно се само некои од симптомите што можат да доведат до синдром на компјутерски вид.

Тоа е состојба на окото, што се јавува ако некое лице поминува три или повеќе часа на ден пред мониторот. Синдромот се манифестира со замор, поспаност, главоболка и феномени како што се двоен, а понекогаш и заматен вид.

Витамин А за обновување на очите

Кога гледаат компјутерски екран, очите постојано реагираат на светли и темни дамки. Очите трошат повеќе фотосензитивен пигмент, кој е потребен за видот, затоа се препорачува да се зема витамин А. Тој игра важна улога во производството на родопсин.

Витаминот А е антиоксиданс и се покажа дека игра значајна улога во спречување на губење на видот предизвикано од дегенеративни состојби како што се катаракта или дегенерација на макулата. Студиите исто така покажуваат дека витаминот А заедно со другите антиоксиданти помага да се забави прогресијата на невропатијата, вклучително и дијабетичната невропатија.

Луѓето кои треба да го намалат внесот на маснотии и холестерол можат да јадат храна што содржи бета-каротен, супстанца што телото ја претвора во витамин А со помош на сончева светлина.

Каде има витамин А?

Продолжува на страна 2