Психијатријата е индустрија на … смртта

232

Каде завршува медицинската помош и започнува затворот? И ако треба денес да зборуваме за психијатрија, e потребно нужно да се каже вистината, сметаат руските активисти.

Како може Русите да се борат против овој феномен, кој ги стигна како наследство од времето на советскиот тоталитаризам? Активисти предупредуваат исто така, дека ако предходно индустријата се движела исклучиво од идеолошки мотиви, сега таа се движи од алчност. Нема податоци за бројот на жртвите на психијатриските клиники, во кои главните методи на лекување се уште тортура, сексуално насилство и психотропни лекови кои го инхибираат човекот.

“Нашата цел не е да ги плашиме луѓето, туку да го привлечеме вниманието на јавноста кон проблемот за масовните кршења на човековите права извршени од психијатрија, – раскажува овластената од Граѓанската комисија за човекови права во Русија, поранешна психијатарка Софија Доринска. – Најважно е дека собраните од нас материјали може да се претворат во практичен водич за жртвите на бескрупулозните психијатри, а треба да постапуваат во случај на повреда на нивните права. Општеството не треба да заборави дека во денешно време секој човек може да стане жртва на психијатри …”

20 милиони деца низ целиот свет, вклучувајќи и 10 милиони во САД, прифаќаат психијатриски препарати кои можат да доведат до самоубиство, да предизвикуваат непријателство, жед за насилство, манија, парализа, инфаркти, дијабетес, па дури и смрт. Кои сепак се вистинските факти? На меѓународен план, психијатри убиваат до 10 000 луѓе секоја година со електрошок. Три четвртини од жртвите се жени. Официјално се тврди дека психијатри и психолози силувале најмалку 250 000 жени. Во исто време студиите покажуваат дека приближно еден од секои четири психијатри ги силувале своите пациенти, и еден на секои дваесет од овие пациенти е малолетен. Со еден збор, психијатрија е најмрачниот дел на модерната медицина.

Еве типични приказни на Руси, кои биле жртви на психијатри:

Прва приказна:

Николај Главацки: Ми ставија инјекција и го заборавив името на неговата сопруга
Николај Главацки е воен пензионер. Тој ја започнал својата кариера како командир на вод во регионот на Задбајкалието.

Се пензионира во Москва со чин потполковник во 1994 година. Има соба во комуналното живеалиште, во непосредна близина на зградата на штабот на морнарицата – тоа е сè што е собрано по повеќе од 20 години на беспрекорна служба. Но, тоа е едната половина од проблемот. Во 2004 година, две соби до неговата ги купува чеченските бизнисмен и животот на Николај Дмитриевич се претвора во кошмар, бидејќи тој не се согласува да продаде на Чеченец соба за пени, како што направиле другите негови соседи. Во пролетта на 2005 година, очаен Главацки се обраќа за помош кон спроведување на законот. Резултатот е точно обратен. Против него е покрената кривична постапка и тој во текот на еден месец е сместен во психијатриска болница.

“Ми ставија инјекции со лекови, по што ја изгубив меморија – вели мажот. – Еден ден сфатив дека сум го заборавил името на жена си, па дури и требаше да го запишам на едно ливче …”

Главацки едвај успеал да се извлече од психијатриската болница, ако не била неговата сопруга. Но излегувањето од клиниката не му донесува сон среќа и смиреност. Лекарите му постават дијагнозата шизофренија и соседот , Чеченец, започнува периодично да вика психијатриска амбуланта, за да го смири пензионерот.

“Тој смета дека порано или подоцна ќе успее да не скрши за да му ја продадеме собата, – вели Николај. – Јас немам намера да го продавам единственото живеалиште и сум со намера по судски пат да ја укинам мојата поставена дијагноза- шизофренија …”

Втора приказна:

Aнжелика Ананд: Мојот сопруг и психијатар се обидоа да ме отруе

Анжелика Ананд е кревка жена од Иркутск. Живее во Подмосковјето со своето момче. Нејзината судбина е трагична …

Како помала била претепана од нејзиниот татко, кој имал криминално досие. И таа, во обид да се извлече од сиромаштијата, се обидува да учи истовремено во две училишта – општо-образовно и уметничко. Во 1986 година се вработила во уметничката школа во Иркутск и го напуштила домот. По четири години дипломирал. Но кариерата не потргнува. Пречка се покажува несреќната нејзина љубов. Таа родила син, а таткото исчезнува.

“Требаше да се справам сама – раскажува жената во интервју пред популарен весник. – Дома редизајнирав стари бунди и шиев од нив модерни јакни кои ги продавав на пазарот за стари предмети. Тогаш успеав да соберам почетен капитал и се регистрирав како претприемач и почнав да заработувам пари од трговија. Собрав пари, купив стан во Иркутск.

Малку по купувањето на станот ми се насмевна женската среќа. Се омажив за убав човек – Сергеј Глебец. Родив второ дете. Но среќата ми беше краткотрајна.

Сергеј пиеше, почна да ме тепа. По алкохолизмот мајката на Сергеј го смести во една психијатриска болница во која работеше како санитарка. Јас не делев со никого за тоа што се случило -се надевав дека сè ќе биде во ред. И продолжив да си го носам крстот. Но, тогаш мојот сопруг ме зарази со кламидија, и јас, без повеќе дилеми, подадов барање за развод … ”

Продолжението на историјата личи на хорор филм. Сопругот, сфаќајќи дека во случај на развод ќе загуби сè, со помош на мајка си, санитарка во психијатријата, успева да ја затвори својата сопруга во психијатриската клиника. Иркутскиот регионален суд наведува дека сместувањето во болница за принудно лекување е нелегално. Но потоа почнува вистинско труење. Ја труе не само нејзиниот сопруг, но и лекар од клиниката. Нјзе не и помагаат дури највлијателните нејзините пријатели.

“Анжелика имаше шанса да го добие случајот како против нејзиниот сопруг, така и против лекарот – вели потпретседателот на Граѓанската комисија за човекови права во Русија, Татјана Малчикова. – Таа има барем документи. А кај нас секоја недела пристигнуваат по 20 жалби против психијатри, но е невозможно да се докаже насилството и подбивање со нив, бидејќи на луѓето практично не им останало ништо.“