Една нова студија открива повеќе од 3.600 хемикалии од пакуваната храна во човечкото тело, од кои 100 претставуваат сериозни здравствени ризици, а авторите на студијата повикуваат на повеќе истражувања и регулативи.
Една неодамнешна студија идентификува повеќе од 3.600 хемикалии кои се користат во пакувањето или подготовката на храната во човечкото тело, од кои некои претставуваат значителен ризик по здравјето.
Резултатите од споменатото истражување, кои се објавени во Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology, откриваат дека, иако некои хемикалии се добро познати, други остануваат главно непроучени. Водечкиот автор на студијата, Birgit Geueke од Switzerland-based Food Packaging Forum Foundation, изрази загриженост за откритието, наведувајќи дека околу 100 од овие занемарени хемикалии предизвикуваат голема загриженост за здравјето на луѓето.
Хемикалии како PFAS и Bisfenol A се пронајдени во човечкото тело и веќе се цел на забрана. Сепак, Geueke ја нагласи потребата од понатамошни истражувања, истакнувајќи дека речиси и да нема докази за здравствени ефекти од други хемикалии. Таа, исто така, истакна дека иако студијата покажува дека овие хемикалии се во човечкото тело, не може дефинитивно да докаже дека тие доаѓаат само од пакувањето на храната, бидејќи се можни и други извори на изложеност.
Истражувањето вклучувало анализа на бази на податоци кои ги следат хемикалиите во човечките примероци. Тимот очекувал да пронајде неколку стотици хемикалии, но наместо тоа идентификувал дури 3.601, што претставува четвртина од сите познати хемикалии кои доаѓаат во контакт со храната (според податоците од FCC на САД). Овие хемикалии можат да мигрираат од материјалите за пакување како пластика, хартија и метал, како и од други делови од процесот на производство на храна, како што се подвижни ленти и кујнски прибор.
Меѓу хемикалиите кои предизвикуваат голема загриженост се PFAS, исто така наречени „засекогаш хемикалии“, кои се поврзани со различни здравствени проблеми. Bisfenol A, кој го нарушува хормонот, е забранет од шишињата за бебиња во многу земји, а откриени се и ftalati, кои се поврзани со неплодност.
Duane Mellor од Aston University, кој не бил вклучен во истражувањето, ја пофали студијата како многу темелна работа, но предупредува дека таа не ја кажува целосната приказна за тоа колку се изложени луѓето. Тој советува јавноста да бара подобри информации од производителите на храна и да ја минимизира непотребната изложеност на хемикалии преку нивните наведени можни извори.
Европската унија се движи кон забрана на PFAS во пакувањето храна и планира да спроведе слична забрана за Bisfenol A до крајот на 2024 година.
Извор: Science Alert/AFP