Редовното консумирање кафе и/или чај може значително да го намали ризикот од повеќе болести поврзани со здравјето на срцето, нудејќи изненадувачки здравствени придобивки.
Студијата објавена во The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism сугерира дека редовното консумирање кафе или чај може да го намали ризикот од неколку кардиометаболни заболувања. Студијата, спроведена од научници од Кина и Шведска, ги анализирала податоците од повеќе од 300.000 учесници во студијата на UK Biobank.
Наодите покажуваат дека умереното консумирање кофеин е поврзано со помала веројатност за развој на состојби како хипертензија, мозочен удар, дијабетес или коронарна срцева болест. Овие состојби, кога се комбинираат, значително го зголемуваат ризикот од смртност.
Учесниците кои консумирале три или повеќе шолји кафе или пет или повеќе шолји чај дневно имале 40 отсто помали шанси да развијат две или повеќе кардиометаболни состојби. Овие наоди нагласуваат дека промовирањето умерено внесување кафе или кофеин како навика во исхраната кај здравите луѓе може да има далекусежни придобивки за спречување на кардиометаболички мултиморбидитети, забележаа авторите на студијата.
Претходните истражувања исто така го поврзуваат консумирањето кафе со подобро кардиоваскуларно и невролошко здравје. Во оваа нова студија, една група од 172.315 здрави учесници била анализирана за да се разбере влијанието на кофеинот врз здравјето на срцето. Друга група од 188.091 учесник била искористена за да се истражат ефектите од консумирањето кафе и чај. Двете групи биле следени во период од 11 години.
Резултатите покажале дека и оние кои пијат кафе и чај имале подобри кардиоваскуларни исходи во споредба со оние кои не пијат, при што умерените консументи ги виделе најзначајните придобивки. Тестовите на крвта дополнително откриле дека консумацијата на кофеин е поврзана со пониски нивоа на холестерол и подобрена отпорност на инсулин.
Покрај тоа, три шолји кафе на ден се поврзани со помал ризик од прогресија на дијабетес тип 2 во коронарна срцева болест. Слично на тоа, пет шолји чај ја намалуваат веројатноста за дијабетес тип 2 да дојде до мозочен удар.
Научниците се надеваат дека нивните наоди ќе помогнат да се идентификуваат биолошките механизми зад позитивните здравствени ефекти на кофеинот.
Извор: Science Alert