Пронајден потонат римски брод Ses Fontanelles во Bay of Palma, Mallorca, со бизарен товар | Видео

345

На медитеранскиот остров Mallorca неодамна беа откриени остатоци од римски брод, заедно со вреден товар со висококвалитетен рибен сос.

Овие откритија предизвикаа љубопитност на социјалните мрежи, каде многу корисници го изразија своето изненадување и восхит.

Потонатиот брод, познат како Ses Fontanelles, е пронајден недалеку од плажата Les Meravelles, во близина на викендичката во Palma, по бурното време во 2019 година.

Претходните истражувања сугерираат дека бродот потекнувал од шпанското пристаниште Cartagena и потонал во 4 век, но околностите за потонувањето остануваат непознати, пишува LiveScience.

Една нова студија, објавена во списанието Archaeological and Anthropological Sciences, дава детална анализа на потонатиот брод, откривајќи интересни информации за неговиот товар.

Необичен товар

„Необично е да се најде толку добро сочувана руина од овој период“, рече водечкиот автор на студијата Miguel Ángel Cau Ontiveros, директор на Institute of Archeology at the University во Barcelonaи истражувачки професор за ICREA, Catalan institution for research and advanced studies.

„Тоа е единствениот доцноримски бродолом за кој знаеме досега од областа Carthago Spartania и еден од неколкуте од четвртиот век во Медитеранот“, изјави тој за Live Science.

Меѓу артефактите пронајдени на потонатиот брод, се издвојуваа амфорите со сос од риба познат како „liquamen“, направен од incinium, кој Римјаните го ценеле како деликатес.

Едно од значајните откритија вклучува дрвена скала на бродот, со паричка од римскиот град Siscia, што укажува на благослов на бродот според римските обичаи. Монетата потекнува од времето на владеењето на Emperor Constantine the Great, што го става најраниот можен датум на бродоломот околу 320 г.

Различни откритија

Покрај тоа, археолозите пронашле фрагменти од коски од риба во амфори, што укажува на тоа дека „liquamen“ е направен од цели риби, а не само од утробата, како што е случајот со другите видови рибни сосови како што е „garum“.

Овие откритија даваат увид во медитеранската трговија и животот на старите Римјани, истакнувајќи ја нивната страст за храна и разновидноста на прехранбените производи што ги консумирале. Потонатиот брод Ses Fontanelles претставува уникатно археолошко откритие што го илустрира богатството и сложеноста на римската култура и трговија во 4 век.