Површината на Сонцето силно еруптира | Се очекуваат уште експлозии, еве како тоа влијае на Земјата

181

Во последно време, Сонцето ја покажа својата моќ со неколку екстремно моќни блесоци кои еруптираа.

Овие ерупции се толку ориентирани што би можеле да имаат значително влијание врз Земјата. Две од трите ерупции, означени како X1.3 и X1.2, доаѓаат од активниот кластер на сончеви дамки AR 3663, еруптирајќи во одредени моменти.

Секоја од нив предизвика радио-затемнување на Земјата, а можни се и придружни настани како што се коронални масовни исфрлања, што може да предизвика дополнителни ефекти овде на Земјата. Во моментов, има девет групи на сончеви дамки свртени кон Земјата, а AR 3663 се чини дека е најактивна.

Овој сет на сончеви дамки почна да емитува ерупции на крајот на април, а до денес се забележани повеќе од десетина, вклучително и три ерупции од класата Х, од најсилниот тип, пишува Science Alert.

Ќе има повеќе

Според предвидувањата на научниците, се очекуваат уште ерупции од М-класа и веројатно уште неколку од класата Х пред AR 3663 да се оттргне од Земјата.

Сончевиот блесок е спектакуларна ерупција на површината на Сонцето што е резултат на ненадејно ослободување на енергија поврзана со прекин и повторно поврзување на линиите на магнетното поле. Понекогаш овие ерупции се проследени со CME, огромно количество плазма и магнетно поле исфрлено во вселената.

Кога CME стигнуваат до Земјата, тие можат да предизвикаат геомагнетни бури со различни ефекти, вклучително и флуктуации на електричната мрежа, кои влијаат на сателитите и создаваат прекрасни аурори на небото. Иако моментално нема геомагнетни бури поврзани со рупциите од 5 мај, CME поврзана со експлозијата X1.6 од 3 мај произведе умерена геомагнетна бура на 6 мај.

Иако AR 3663 орбитира подалеку од Земјата, што би можело да значи помало влијание од идните ерупции, моментално сме на врвот на 11-годишниот циклус на активност на Сонцето, па можно е да нè очекуваат уште неколку сончеви изненадувања во блиска иднината.

Бонус видео: