Пронајден подводен град кој може да ја промени историјата | „Сите се во неверување“

367

Остатоците од древна цивилизација пронајдени во заливот Khambhat, кој се наоѓа покрај западниот брег на Индија, се сензационално откритие кое крена многу прашина во светот на археологијата и историјата.

Овој извонреден град, опишан како монументална урбана структура која се протега низ подводен пејзаж со импресивни осум километри во должина и 3,2 километри во ширина, го изненади светот со својата грандиозност и загадочна природа.

Кога Националниот институт за океанска технологија (NIOT) случајно ги откри овие артефакти и структури во декември 2000 година за време на рутинско истражување за загадувањето, никој не можел да ги замисли последиците што ќе ги има за нашето разбирање на човечката историја.

Во следните години, откритието ги поттикна експертите ширум светот на интензивно истражување и дебата за потеклото, староста и значењето на оваа фасцинантна локација.

„Никој не поверувал“

Еден од највозбудливите аспекти на ова откритие е можноста тоа да го редефинира нашето разбирање за човечкото минато. Додека некои археолози тврдат дека овој древен град би можел да биде дури и постар од цивилизацијата Harappan, други изразија скептицизам поради недостаток на цврсти докази за поддршка на таквите тврдења.

Се чини дека ова откритие ќе има огромни последици за нашиот поглед на античкиот свет. Badrinaryan Badrinaryan, кој е главен геолог на научниот тим на NIOT во тоа време, напишал во една статија за Archaeology Online:

„Со децении, археолозите дебатираат за потеклото на мистериозната цивилизација „Harappan“ која цветала во она што сега е Пакистани северозападна Индија, пред околу 3000 г. прх.

Сега, нашите нови наоди сугерираат дека цивилизацијата Harappanпотекнуваат од напредната матична култура која процветала на крајот на последното ледено доба, која потоа била потопена со зголемувањето на нивото на морето пред да започне „историјата““.

Технологијата овозможи подетално истражување

Тој продолжи:

„Општо се верувало дека добро организирана цивилизација не можела да постои пред 5.500 години пред денешните откритија. Многумина не сакаа да прифатат дека митовите за поплавите спомнати во многу древни религиозни списи содржат зрно вистина“.

Сепак, без оглед на контроверзите и несогласувањата, ова откритие секако отвора нови прашања и нè поттикнува да размислуваме подлабоко за античките култури и нивните судбини. Возбудата и љубопитноста што ги создаде ова откритие одекнуваат низ целиот свет, поттикнувајќи понатамошни истражувања и анализи за подобро разбирање на мистериозното минато што се крие под водите на Заливот Khambhat.

Напредокот на технологијата овозможи детално истражување и документирање на овој подводен археолошки локалитет. Со користење на најсовремени сонарни технологии и подводни камери, научниците снимија импресивни сцени од подводни структури и артефакти, давајќи ни поглед на античкиот свет кој лежел скриен под површината на морето илјадници години.

Како што откривањето на Заливот Khambhat продолжува да се истражува и анализира, можеме да очекуваме дека ќе стане клучна точка во проучувањето на човечката историја и развојот на цивилизациите.

Оваа фасцинантна приказна нè потсетува колку малку знаеме за минатото на нашата планета и како откритијата како ова можат да ни помогнат подобро да ги разбереме патиштата што човештвото ги поминало за да стигне до каде што сме денес.