Приказната за Enzo Maiorca и делфинот

1121

Познатиот италијански нуркач Enzo Maiorca се нурнал во морето во близина на Сиракуза со својата ќерка Росана, која останала на бродот.

Додека нуркал, почувствувал дека нешто лесно го удира по грбот. Се свртел и видел делфин. Во момен сфатил дека не сака да се игра, туку дека нешто му соопштува.

За миг делфинот се нурнал кон длабочините, а Enzo нурнал по него.

На длабочина од околу 15 метри пронашол уште еден делфин фатен во напуштена мрежа. Веднаш побарал од својата ќерка нож за нуркање. За неколку минути успеале да го ослободат делфинот кој со последна сила испуштил речиси човечки крик.

Делфините можат да останат под вода 10 минути, а потоа да се дават.

Ослободениот, сè уште осамен делфин, Enzo, Rosana и првиот делфин излегле на површината. Дури тогаш се испоставило дека тоа е женка делфин која неколку моменти подоцна родила млад делфин.

Росана и Енцо

Таткото-делфин направил еден круг околу Enzo, допливал до него и го допрел образот (како бакнеж) како гест на благодарност и отпливал.

По сето тоа што се случило, Enzo рекол:

Додека човекот не научи да ја почитува природата и да разговара со животинскиот свет, никогаш нема да ја дознае својата вистинска улога на Земјата!

Vincenzo Enzo Maiorca (Сиракуза, Сицилија, 21 јуни 1931 година, Сиракуза, 13 ноември 2016 година), бил успешен и познат италијански нуркач.

Тој е првиот нуркач кој нурнал под 50 метри на натпревари. Имал 13 светски рекорди според “no limit” стандардите помеѓу 1960 и 1974 година.

Филмот, The Big Blue (1988), во режија на Luc Besson, зборува за растењето на Enzo Maiorca и неговиот ривал Jacques Mayol и за ривалството меѓу нив.